Stamper arvegodset

Auksjonshus flere steder i landet opplever økt pågang fra eldre. Mange må selge unna verdifullt arvegods for å betale skyhøye regninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi opplever at folk går ut med blanke øyne. Vi fungerer nesten som et sosialkontor, sier auksjonarius og innehaver av Antikkhuset i Levanger, Otte Nessemo, til Dagbladet. Han opplevde nylig at en eldre mann kom innom for å selge sjeldne mynter.

- Det var mynter som slekta hadde fått av utvandrede familiemedlemmer. Jeg fikk forståelsen av at pengene skulle gå til strømregningen, sier Nessemo.

Ber om hjelp

Kraftleverandørene varsler nye skyhøye strømregninger før påske. Pensjonister og andre med trang økonomi må i noen tilfeller selge eiendeler med høy affeksjonsverdi for å klare regningene.

- Vi har hatt en stor økning etter nyttår. Her går det mye i Porsgrund porselen, og mange av henvendelsene kommer fra pensjonister, sier John Rømyr i Låven Antik i Porsgrunn.

Pantelån

På Lånekontoret i Oslo har de merket økt pågang av folk som pantsetter sine verdisaker - som oftest gull og sølv. De betaler ut rundt 10 prosent av verdien på pantsatte gjenstander. I spesielle tilfeller kan man få opptil 40 prosent av antatt verdi. Ved innløsning påregnes tre prosent regne.

- Ikke alle vil snakke om hvorfor de er her, men noen nevner strømregningen, sier leder Bjørn Lundby på Lånekontoret.