- Standard, forferdelig oppdrettslaks og ren bløff

Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang slakter Salma-laksen.

UAKTUELT Å SERVERE NORSK OPPDRETTSFISK: Det sier kjøkkensjef ved Nordens beste restaurant, Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
UAKTUELT Å SERVERE NORSK OPPDRETTSFISK: Det sier kjøkkensjef ved Nordens beste restaurant, Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkensjef og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang, går til frontalangrep på nasjonalhelligdommen, norsk oppdrettslaks generelt og Salma-laks spesielt.

- Salmalaks er standard, forferdelig oppdrettslaks. Det er ingen forskjell, bortsett fra at den er firkantet, pakket «pent» inn og priset høyere. Folk tror det er et luksusprodukt, men det er en ren og skjær bløff. For oss er det bare helt uaktuelt at vi noen gang skal ta inn norsk oppdrettsfisk, sier kjøkkensjefen til Dagbladet.

Salmon Brands og Norges sjømatråd er helt uenige. Les tilsvaret her.

Prisbelønte Maaemo ble nylig kåret til Nordens beste restaurant, og er den eneste i Norge med to stjerner i Michelin-guiden.

Koster det dobbelte
På pakken står det at Salma-laksen har «høy kvalitet og dokumentert bedre smak», og inneholder «de magreste og fineste delene av laksen». Det står ingenting om oppdrett. Pakningen prydes av Merket for god design.

I en stikkprøve på Rimi Oslo S, fant Dagbladet at en pakke med laksefilet fra Northland, merket med norsk oppdrettslaks, koster 119 kroner kiloen, mens en pakke Salmalaks koster 218 kroner kiloen, altså nesten det dobbelte. Det er det ingen grunn til, mener Maaemo-sjefen.

- Ødelegger miljøet
- Oppdrett er oppdrett, sier han.

- Fisken står i merder, et unaturlig habitat, der den fores med ting den ikke skal spise, som soya, mais og medisiner. Sjøvannet fosser fritt inn og ut, og forurensingen forsvinner ut i naturen og ødelegger den langsomt. Nordmenn reiser rundt i verden som om vi er inne i en ny vikingealder, og fisker opp andre lands småfisk for å fore ekstreme mengder oppdrettsfisk. Dette ødelegger naturen, det skaper dårlig miljø, fisken lider og forbrukere svindles. Jeg tror ikke en gang folk vet om det. Næringa går ikke ut selv og forteller det. Hele oppdrettsbransjen er gjennomsyret av ukultur. Det er vanskelig å argumentere mot dem, for de er indoktrinert i hva de skal si, og forbrukerne sluker det, sier Esben Holmboe Bang.

Ut mot kronprinsparet
Han irriterer seg over at det offisielle Norge, statsminister, fiskeriminister, næringsminister, kongepar og kronprinspar, reiser verden rundt for å promovere oppdrettslaks.

- Hva er det for noe? Er det ålreit? Fiskerminister Lisbeth Berg-Hansen har til og med private interesser i næringa. De burde reise rundt og løfte fram små matprodusenter som står for kvalitet, ikke en næring som ødelegger miljøet. 

Anbefaler villfisk
I restauranten bruker han selv bare sesongens villfisk.

- Du er ikke redd for å bli oppfattet som snobbete?

- Det er i så fall misforstått. Jeg er en fagperson som er opptatt av god mat på tallerkenen, og vi har gjort noen valg som vi står for. Dette handler ikke først og fremst om vår mat, men om hva slags fisk folk får i butikken. Akkurat som grønnsaker har fisk en sesong. Nå går det for eksempel fint an å få tak i skrei, sier Esben Holmboe Bang. 

FAKTA OM NORSK FISKEEKSPORT:

• Samlet eksportverdi var i 2011 53 milliarder kroner.
• 31 milliarder kom fra oppdrettsfisk.
• De største markedene for norsk sjømat er EU og Russland.

Kilde. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer