Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Standhaftig virus

Så lenge et eneste barn er smittet, risikerer alle barn å få sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORELØPIG finnes det ikke vaksiner verken mot hiv/aids, malaria eller fugleinfluensa. Når de er på plass, vil helsemyndigheter over hele verden slippe jubelen løs. Det vil bli merkedager i den evige kampen mellom mennesker og infeksjonssykdommer. Men nye problemer vil oppstå. Som det har gjort i tvekampen med polioviruset.Mot poliomyelitt finnes det en effektiv vaksine. I år er det faktisk 50 år siden de første norske barna ble vaksinert mot sykdommen. Jeg husker barn og ungdom med polio. Noen haltet, andre gikk med krykker og støtteskinner, og noen satt i rullestol. Det er ikke så lenge siden. Mange tusen av dem lever den dag i dag. Og vi vaksinerer fortsatt våre barn mot polio.

POLIO-VIRUSET kan utryddes, fjernes fra jordas overflate, mener Verdens helseorganisasjon, WHO. Men kampanjen har nå vart i snart 20 år. Viruset har funnet seg stadig nye slagmarker. Det har ikke latt seg knekke helt. Nå har nye epidemier brutt ut, i Afghanistan, India, Nigeria og i Pakistan,Det som videre skjer i disse landene, vil avgjøre om polioviruset vil bli utryddet eller ikke, sier en ekspert-komité (ACPE) til WHO. Dette er en uavhengig komité som overvåker kampanjen mot polio. Den er lite optimistisk og uvanlig krass i sine uttalelser. Komiteen beskylder faktisk de fire landene for manglende politisk vilje til å vaksinere sine egne barn. Og den hevder at det vil gå minst et år før epidemiene i disse landene kan være under kontroll. Den råder derfor andre land, som er kvitt sykdommen, til å sette i gang tiltak for å hindre at den kommer tilbake.

POLIO KAN IKKE kureres. Eneste middel er forebygging ved vaksinasjon. Millioner på millioner av barn under fem år er blitt vaksinert, hver av dem flere ganger. Mange millioner helsearbeidere og frivillige har deltatt i kampanjene. Land etter land ble erklært poliofritt. Men i mange av dem har viruset dukket opp igjen.Hittil i år er bare 1403 mennesker rammet av polio i verden. Nesten alle bor i de nevnte fire landene. Aldri tidligere har så få fått sykdommen. I 1951 fikk om lag like mange polio her i Norge. Men det siste steget i kampanjen, full utryddelse av viruset, har likevel vist seg vanskelig å ta.Så lenge et eneste barn i verden er smittet av dette viruset, risikerer alle barn i alle land å få sykdommen, sier WHO. Kampanjen mot viruset viser hvor vanskelig og omfattende det er å gjennomføre de nødvendige vaksinasjonene. Og hvor standhaftig det egentlig er.FUGLEVIRUSET synes vel så standhaftig. Blir det i stand til å smitte mellom mennesker, så rammes verden av en pandemi. En vaksine kan bare lages etter at denne verdensomspennende epidemien er brutt ut. Hva skjer om et eller flere land i en slik situasjon nekter å vaksinere sine innbyggere? Det finnes dessverre ikke vaksiner mot verken uforstand eller maktbegjær. En slik situasjon kan oppstå. Da kan krigen mot virus lett bli en krig med våpen.