Standup- kjendiser opprørt

Forsøksgym i Oslo er nok en gang foreslått nedlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tidligere elevene og standupkomikerne Shabana Rehman og Janne Rønningen er opprørt over vedtaket.

- Det er en katastrofe om de legger ned Forsøksgymnaset. Jeg skjønner ikke at de kan gjøre det, sier Janne Rønningen.

Røykerom

- På ungdomsskolen fikk jeg utrolig mye kjeft og satt mye inne på rektors kontor, men på Forsøksgym behandlet lærerne meg som et menneske, og jeg fikk anledning til å lære noe, sier Rønningen.

- Det er et sted for folk som kanskje ikke føler at de passer helt inn i resten av samfunnet. Da jeg gikk der, hadde vi til og med røykerom, påpeker hun.

Elevene på Forsøksgymnaset får ikke karakterer, og går opp til privatisteksamen.

Oslo kommune vil spare 5,7 millioner kroner på å legge ned Forsøksgymnaset, et gymnas som siden 1967 har satt elevenes medbestemmelse i fokus. Skolen har 76 elever fordelt på tre klassetrinn. Nedleggingen er foreslått i Høyre-byrådets budsjettforslag for 2004, og blir begrunnet med at det ikke lenger foregår noen forsøksvirksomhet ved skolen.

I fjor ble Forsøksgymnaset nedleggingstruet to ganger. Ingen av de fast ansatte lærerne ved skolen ønsker å uttale seg med fullt navn, av redsel for reaksjoner.

- Om jeg blir sparket, er det greit, jeg er vikar og har jo ingen jobb å miste, sier Carl Petter Nielsen. Han mener elevene ved skolen tilhører en kategori som ville hatt vansker med å tilpasse seg en «vanlig» videregående skole.

Få søkere

Skolebyråd Kjell Veivåg mener skolen har for få søkere.

- Skolen har over mange år hatt få søkere, det er et lite fagmiljø som ikke tilfører noen faglig forsøksvirksomhet til Oslo-skolene lenger, sier skolebyråden.

Fritenkere og kunstnere som avdøde Joachim «Jokke» Nielsen, Lars Saabye Christensen, Torgrim Eggen, Tom Remlov og Shabana Rehman er også tidligere elever ved skolen.

- Jeg var i en spesiell livssituasjon på videregående skole, derfor passet Forsøksgymnaset perfekt for meg. Det er en skole hvor du blir individ, sier Shabana Rehman.

FORTVILET: Lilly Brekke (22), Wu Alex (25), Siri Lyche (17), Debbie Hempel (18) og Janine Wikeby (20) er lei seg over at skolen deres er foreslått nedlagt. - Vi har medbestemmelse over egen skolehverdag. På hvor mange andre skoler spiser du lunsj med læreren din? spør de.