FORSIKTIG PESSIMIST: Fabian Stang, tidligere Oslo-ordfører, er forsiktig pessimist på Høyres vegne, og tror like gjerne Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre kan kuppe valget i natt. Da må de imidlertid se til MDG og Rødt, og det advarer Stang mot. Her med Høyre-nestor og tidligere statsminister Kåre Willoch på Høyres valgvake på Radisson Blu-hotellet i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSIKTIG PESSIMIST: Fabian Stang, tidligere Oslo-ordfører, er forsiktig pessimist på Høyres vegne, og tror like gjerne Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre kan kuppe valget i natt. Da må de imidlertid se til MDG og Rødt, og det advarer Stang mot. Her med Høyre-nestor og tidligere statsminister Kåre Willoch på Høyres valgvake på Radisson Blu-hotellet i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Stang håper på seier, men tror Jonas kan vinne. Nå advarer han Ap's leder: - Kan bli «liksom-sjef»

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang lar seg ikke rive med av valgprognosene, og tror Jonas kan ta sjokkseier. Men den kan bli dyr, advarer han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens partitoppene Bent Høie og Jan Tore Sanner var henholdsvis optimist og forsiktig optimist, må man kunne bruke beskrivelsen forsiktig pessimist om Fabian Stang.

Den tidligere Oslo-ordføreren og nåværende statssekretæren håper - selvfølgelig - på borgerlig flertall og med det fire nye år i regjering, men tror Ap-leder Jonas Gahr Støre vinner valget.

Han advarer imidlertid Støre mot å bli «liksom-sjef» i en regjering støttet av partiene han i så fall må se til: Rødt og MDG.

- Særlig utfordring

- Det kan se ut som om Rødt og MDG kan gjøre det bedre enn det prognosene tilsier nå, sier Stang til Dagbladet i 21.45-tida.

Han tror at MDG og Rødt kan gjøre gode valg i større byer, som for eksempel Oslo. Det kan bety mye for det som ser ut til å bli et thriller-valg.

For selv om «alle» prognosene i en time mellom 21.00 og 22.00 sier at det blir borgerlig flertall, er Stang fremdeles veldig usikker.

Skulle det gå slik Stang frykter, at MDG og Rødt blir store nok til å sikre ikke-borgerlig flertall, kommer han altså med formaninger til Jonas Gahr Støre.

- Det kan bli en særlig utfordring for Jonas og Arbeiderpartiet, sier Stang.

- Krever full kontroll

Han peker på nettopp Oslo som et eksempel på hva han advarer mot.

- Der krever Rødt og MDG full kontroll, og har gjort Raymond (Johansen, byrådsleder i Oslo, journ.anm.) til en «liksom-sjef».

- Og det mener du også Jonas står i fare for å bli?

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

- Jeg er redd Jonas også blir «liksom-sjef».

- Du som Høyre-politiker og statssekretær er vel ikke redd for det?

- Jo, jeg er redd. For landets del. Høyre og Arbeiderpartiet har ledet forskjellige koalisjonsregjeringer med partier som har ulike meninger, men har klart å samles. Det tror jeg man ikke klarer med Rødt og MDG, sier Stang.

«Regjeringskløa»

Støre har før valget i dag sagt nei til at MDG og Rødt skal gå inn i regjering med Arbeiderpartiet. Han har imidlertid åpnet dørene for samarbeid.

Det er også Fabian Stang fullstendig klar over, forteller han. Men:

- Som Bjørnar Moxnes (Rødt-leder, journ.anm.) har sagt tidligere: «Jaja, vi får se når regjeringskløa kommer».

- Hva er det ved Rødt og MDG som får deg til å advare på denne måtene?

- De har ikke respekt for sine størrelser, sier Stang, og viser til Oslo igjen.

Skuffende Ap-valg

Uansett hva som skulle skje i løpet av kvelden, er én ting sikkert. Årets stortingsvalg er et skuffende valg for Arbeiderpartiet.

Prognosene varierer noe, men ingen viser at Ap kommer over 28 prosent. Til sammenligning fikk de 30,5 prosent oppslutning i 2013. Og da tapte de regjeringsmakta.

- Hva har Arbeiderpartiet gjort galt?

- For å være helt ærlig tror jeg ikke folk har oppfattet Støre som en av sine egne. Når han de siste dagene har fortalt at han har gått med avisa, tror jeg han har sagt det for å vise at han har røtter i arbeiderbevegelsen. Det tror jeg mange ikke har opplevd som ekte. Man må ikke ha røtter i arbeiderklassen for å bli leder i Arbeiderpartiet, men man må heller ikke late som.