SKIFTET: Oslo-ordfører Fabian Stang understreker at det er det offentlige som har ansvar for eldreomsorgen, men at han mener at også familiene kan gjøre mer for de eldre. I dag forteller han at han selv skiftet bleier på sin far. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKIFTET: Oslo-ordfører Fabian Stang understreker at det er det offentlige som har ansvar for eldreomsorgen, men at han mener at også familiene kan gjøre mer for de eldre. I dag forteller han at han selv skiftet bleier på sin far. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Stang skiftet bleie på sin far: - I min situasjon ble det en fin ting å gjøre

Oslo-ordføreren mener flere kan gjøre det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Geir Lippestad og Oslo-ordfører Fabian Stang har gjennom hvert sitt oppslag i Dagsavisen fortalt at de tok vare på foreldrene sine da de ble gamle.

- Det er ikke riktig at en sønn skal skifte bleier på sin mor, sa Lippestad til avisa, der han omtalte eldreomsorgen i Oslo som for effektivisert.

- Er det egentlig så forferdelig om voksne barn skifter bleie på mor og far? svarer Fabian Stang i dag.

I intervjuet sier Oslo-ordføreren at han selv skiftet bleier på sin far på hans eldre dager, og at dette var noe han opplevde som både verdifullt og verdig.

Til Dagbladet sier Fabian Stang at formålet med å dele denne personlige historien nå, er å «nyansere et inntrykk av at det å stille opp for sine eldre er noe galt».

- Vi må ikke være så redde, som mange i Norge har blitt i dag, for å hjelpe våre foreldre på denne måten. For meg fungerte det bra å skifte bleie på far. Han syntes nok det var litt rart i begynnelsen, men etter hvert ble han veldig fortrolig med det, og det bidro til at vi kom hverandre enda nærmere, sier Stang.

- En fin ting å gjøre - Jeg mener at vi alle kan la oss inspirere av våre flotte innvandrere, for de har den samme tradisjonen som vi hadde tidligere; at vi i mye større grad er til stede for de eldre i familien, fortsetter han.

Samtidig understreker ordføreren at han med utspillet ikke mener å skyve ansvaret for eldreomsorg over på familiene.
 
- Dette er ikke noe jeg krever eller forventer at andre skal gjøre, men i min situasjon ble det en fin ting å gjøre, sier han og fortsetter:

- Vi mennesker er forskjellige, og for noen vil det oppleves unaturlig å skifte bleie på en forelder, for andre vil det føles naturlig.

- Offentlig ansvar Faren til Stang likte å dra på hytta, og det var særlig i de tilfellene at Stang hjalp faren med bleieskift, forteller Oslo-ordføreren.

- Det er ikke så lett å få med en hjemmesykepleier på hytta, og alternativet ble da enten at far ikke fikk dratt, eller at jeg ble med ham og hjalp ham, sier Stang.

- I Dagsavisen-intervjuet sier Geir Lippestad at han mener hjemmehjelptjenesten har for lite tid til hver enkelt eldre. Mener du dette kan løses om barna tar jobben?

- Det er ingen tvil om at det er det offentlige som har ansvaret for helsehjelp i vårt land, men vi pårørende kan jo også bidra om vi har overskudd og evne til å gjøre det, sier Stang.

- Det er alltid mulig å forbedre eldreomsorgen. Det er vårt mål at hjemmehjelptjenesten og sykepleiere har nok tid til hver enkelt bruker, tilføyer han.

- Medmennesker - Hvordan opplever du at eldreomsorg-situasjonen er i Oslo i dag?

- Vi diskuterer alltid situasjoner der ikke alt fungerer optimalt, og glemmer å gi honnør til alle dem som gir fantastisk god eldreomsorg.  Brukerundersøkelsen i hjemmetjenesten i Oslo viser at 89 prosent mener hjemmehjelpen «alltid eller som oftest» har tid til oppgavene sine. De siste prosentene som ikke er fornøyd, må vi sette inn ekstra ressurser mot.

UENIGE: De har begge skiftet bleie på en forelder. FAKSIMILE: Dagsavisen
UENIGE: De har begge skiftet bleie på en forelder. FAKSIMILE: Dagsavisen Vis mer

- Hva slags tilbakemeldinger har du fått på intervjuet om din far?

- Mange synes det er deilig at jeg har minnet oss på at hver enkelt av oss er et medmenneske. Man kan ikke forvente at stat og kommune er det, sier Stang.

Lippestad: - Ikke verdig Geir Lippestad har lest Dagsavisens intervjuet med Stang i dag og sier følgende til Dagbladet:

- Jeg vil takke Fabian Stang for at han tydeliggjør Høyres ambisjoner når det gjelder omsorgen for eldre demente som bor hjemme - at det forventes at pårørende skal sørge for at de ikke sitter med fulle bleier, sier Lippestad.

Han fortsetter:

- Det er et mål om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Da må de sikres et verdig, trygt og forutsigbart tilbud. Å sitte en hel kveld å vente på at sønnen kommer hjem fra jobb for å foreta intimstell, er ikke en verdig eldreomsorg.

- Har ikke kunnskap - Det kan virke som om Fabian overhode ikke har kunnskap om hva hjemmeboende demente har av behov for stell, omsorg og aktiviteter for å leve så gode liv som mulig, sier Lippestad, som sier han opplever at Oslos ordfører mener byen ikke trenger mer ressurser til omsorgstjenesten.

- Han mener det bare er å effektivisere. Det betyr mindre hjelp, dårligere hjelp, enda kortere besøk. De eldre fortjener bedre den siste tiden de har igjen, sier Lippestad.

- Foregangskommune Tidligere i sommer uttale Stang i Dagbladet at han mener Oslo er en foregangskommune når det gjelder behandlingen av eldre med demens.

- Det å bli plassert i en korridor for å vente på å dø er uverdig. Nå har vi i stedet lagd et liv også for de som har demens. Vi er såpass store at vi kan spesialisere, og vi har kompetanse på akkurat disse utfordringene, sa han.

- HAN MANGLER KUNNSKAP: Geir Lippestad sier til Dagbladet at det kan virke som om Fabian Stang ikke har kunnskap om hva hjemmeboende demente har av behov for stell, omsorg og aktiviteter for å leve så gode liv som mulig.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HAN MANGLER KUNNSKAP: Geir Lippestad sier til Dagbladet at det kan virke som om Fabian Stang ikke har kunnskap om hva hjemmeboende demente har av behov for stell, omsorg og aktiviteter for å leve så gode liv som mulig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer