Stangeland og Talleraas får dommen i dag

De to stortingspensjonistene får svar kl. 13.00.

D-DAG: I dag får de to stortingspensjonistene Anders Talleraas og Magnus Stangeland dommen i Oslo tingrett. Før jul la aktoratet ned påstand om et halvt års ubetinget fengsel for Talleraas og to måneders ubetinget fengsel for Stangeland. Retten settes kl.13.00 i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
D-DAG: I dag får de to stortingspensjonistene Anders Talleraas og Magnus Stangeland dommen i Oslo tingrett. Før jul la aktoratet ned påstand om et halvt års ubetinget fengsel for Talleraas og to måneders ubetinget fengsel for Stangeland. Retten settes kl.13.00 i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en flere uker lang rettsak før jul er det i dag klart for en dom i bedragerisaken mot tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas, og tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Magnus Stangeland.

Økokrims statsadvokater la like før jul ned en påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for Stangeland og seks måneder for Talleraas for grovt uaktsomt bedrageri.

Både Talleraas og Stangland har begge nektet straffeskyld.

Venter på svar
I dag får de svar når dommer setter retten i Oslo tingrett kl.13.00. Følg dommen her.

- Jeg er optimist, og prøver å kule meg ned uten for store forventninger. Det blir er en spennende dag, og jeg får vente og se, sier Stangeland til Dagsavisen i dag.
 
Dagbladets reportere vil også sende live fra vårt live studio.

Bedrageritiltalt  
Økokrim mener Anders Talleraas (H) har mottatt nesten 2,7 millioner kroner for mye i pensjon og Magnus Stangeland (Sp) 536.000 kroner for mye.

De to skal ha mottatt styrehonorarer som til sammen langt overgikk det de fikk utbetalt i stortingspensjon. Ifølge den såkalte 75-årsregelen kan ikke en pensjonist ha inntekter ved siden av pensjonen som overstiger pensjonsbeløpet. Det sentrale spørsmålet er hvilke inntekter som skal regnes med.

Vurderer å anke
Til Dagsavisen forteller Stangeland at han allerede har betalt tilbake det pengebeløpet som Trygderetten 2.juli i fjor påla å betale tilbake etter at Statens Pensjonskasse brakte inn saken som har gått parallellt med straffesaken i Oslo tingrett. Nå avventer Stangeland dommen i Oslo tingrett før han vurderer en mulig anke.

- Jeg handlet i god tro, men hvis jeg har fått penger jeg ikke har krav på, så skal dette betales tilbake. Det har jeg stått fast på hele tida og har betalt tilbake 230 000 kroner. Nå vil jeg avvente dommen i Oslo tingrett, sier han til Dagsavisen.

SISTE DAG I RETTEN: Rettsaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Magnus  Stangeland og Andreas Talleraas i Oslo Tingrett.  Her Magnus Stangeland med sine advokater, Svein Aage Valen til venstre.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SISTE DAG I RETTEN: Rettsaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Andreas Talleraas i Oslo Tingrett. Her Magnus Stangeland med sine advokater, Svein Aage Valen til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ifølge Anders Talleraas' forsvarer, Bjørn Stordrange, vil Talleraas anke kjennelsen i Trygderetten. Men helt avgjørende blir altså Oslo tingretts dom i dag kl. 13.00.

Dagbladet kommer med mer