-Stangelands rolle må granskes

Bråket topper seg - igjen - foran dagens landsmøte i Redningsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de aller snilleste onklene er fortørnet og krass foran dagens åpning av Redningsselskapets landsmøte i Bodø. Bråket topper seg nok en gang, og redermilliardær Petter G. Sundts venn og talsmann Jan Michelsen krever at granskingsutvalget må snu hver stein for å kaste lys over rollen til tidligere president Magnus Stangeland.

-Når Stangeland og dagens ledelse gjensidig truer hverandre med politianmeldelse, må det være klinkende klart både for Redningsselskapet og Stangelands beste at alle den tidligere presidentens disposisjoner må på bordet, sier Michelsen til Dagbladet.no.

Han understreker at han og Petter C. G. Sundt har erfaringer med Magnus Stangeland som en hyggelig kar de ikke har noe personlig i mot.

- Men jeg er overrasket over alle opplysningene som har kommet fram om Stangelands pengebruk. Det er et dårlig signal for giverne at presidenten flotter seg med suiter til 4.000 kroner på Bristol. Og det er flere enn Stangeland som må gås etter i sømmene for tidligere disposisjoner.

- Mener du at Stangeland og andre har brukt selskapets penger uforsvarlig eller at de har disponert til egen vinning?

- Jeg blir ikke overrasket over noe som måtte framkomme av granskingen eller hva den gamle styrefraksjonen kan finne på hvis de blir gjenvalgt i Bodø i helgen. Heller ikke om Monica Kristensen Solås blir gjeninnsatt som generalsekretær, sier Jan Michelsen.

Den mangeårige presidenten - tidligere stortingsrepresentant, fiskeoppdretter og styregrossist Magnus Stangeland - gikk av i vinter etter bråket rundt Monica Kristensen Solås.

Svarer i ettermiddag

 SHAKE HANDS  Skipsreder Petter C. G. Sundt (t.h.) tok nyvalgt president Lars Hellandsjø i hånden og garanterte at den nye redningskøyta til 30 millioner kroner blir levert. Sundt var fornøyd med at han ble lovet ro i rekkene. Nå blåser det kraftig igjen. Foto: Redningsselskapet.
SHAKE HANDS Skipsreder Petter C. G. Sundt (t.h.) tok nyvalgt president Lars Hellandsjø i hånden og garanterte at den nye redningskøyta til 30 millioner kroner blir levert. Sundt var fornøyd med at han ble lovet ro i rekkene. Nå blåser det kraftig igjen. Foto: Redningsselskapet. Vis mer

Stangeland er i Bergen. Han er på vei til Bodø, men skal først ha en kjapt berammet pressekonferanse i Bergen 14.30 sammen med sin advokat.

- Jeg vil ikke svare på noen beskyldninger eller meninger om min person før pressekonferansen, sier Stangeland til Dagbladet.no

Ført bak lyset

Skipsreder Sundt truet før jul med å trekke tilbake sin siste 30 millioners gave - en topp moderne redningsskøyte - hvis det ikke ble slutt på bråket i organisasjonen.

Etter at Monica-saken hadde løyet, fikk Sundt en skriftlig garanti fra lederen i Redningsselskapets landsråd, Hans Christian Bang, om at organisasjonen var på skinner igjen. Da bekreftet redermilliardæren at gaven kommer.

- Vi føler oss ført bak lyset når er bråk nå igjen. Men det er for seint gaven nå. Byggingen starter i Sverige en av de første ukene, og dessuten har vi for vane og stå på våre ord. Vi håper båten kan være med å redde livet fra sin base neste sommer på Skjærhalden i Hvaler. Flere burde ha fokus på hva som er poenget med Redningsselskapet, sier Michelsen til Dagbladet.no.

-Bang bør gå

Michelsen reagerer på forsøkene fra den "gamle" styrefløyen på å skvise ut den nyvalgte presidenten Lars Hellandsjø på helegns landsmøte i Bodø.

-Stangelands rolle må granskes

- Hellandsjø er garantisten for at granskingen blir fullført, hvilket er forutsetningen for at Sundt vil vurdere å gi mer til selskapet. Derimot bør lederen av landsrådet, Hans Chr. Bang, trekke seg snarest mulig. Han har sittet i den posisjonen i flere år uten å løfte en finger i forhold til selskapets skjeve  kurs. Han er rett og slett inhabil i oppryddingen, mener Michelsen.

600 millioner

Det paradoksale med Redningsselskapet har mer penger på bok enn andre veldedige organisasjoner kan drømme om. Organisasjonen var tidlig ute med spilleautomater og har om lag 600 millioner i banken. Og kystfolket er fornøyd med jobben de gjør på havet.

-De siste årene har det vært altfor mange småkonger som har fått styre og stelle i mangel av en sterk ledelse. Situasjonen nå er en alvorlig trussel mot selskapets anseelse både blant givere og folk flest, mener Petter C. G. Sundts talsmann Jan Michelsen.

KRITISK Skipsreder Petter C. G. Sundts talsmann Jan Michelsen er lei av å gi gaver til et støyende redningsselskap. -Forutsetningen for videre samarbeid er at den nye presidenten Lars Hellandsjø blir gjenvalgt i helgen, sier Michelsen.