I forsvar: Aftenpostenredaktør Espen Egil Hansen forsvarer sin politiske redaktør Harald Stanghelle. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I forsvar: Aftenpostenredaktør Espen Egil Hansen forsvarer sin politiske redaktør Harald Stanghelle. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Stanghelle stiller på kommentarplass helt betimelige spørsmål

Aftenpostens sjefredaktør forsvarer Stanghelle, men vil ikke svare på om han vet hvem kilden er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenpostens sjefredaktør går nå ut og stiller seg bak sin politiske redaktør, Harald Stanghelle, etter at sistnevnte skrev en omstridt kommentarartikkel i Aftenposten. Den inneholder blant annet formuleringen:

«Imidlertid kan gode, men ubekreftede rykter fortelle at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobel-komitéen»

- Utgangspunktet for Stanghelles kommentar er First House-partner Morten Wetlands oppsiktsvekkende artikkel i Dagens Næringsliv hvor han kaster seg inn i debatten om nobelkomiteens sammensetning. Politisk redaktør Harald Stanghelle stiller på kommentarplass helt betimelige spørsmål rundt mulige motiver og eventuelle oppdragsgivere, skriver sjefredaktør Espen Egil Hansen i en epost til Dagbladet.

Han erklærer sin fulle støtte til at Stanghelle, men vil ikke svare på disse konkrete spørsmålene fra Dagbladet:

• Overfor VG oppgir Stanghelle at han har én kilde til disse opplysningene. Er du gjort kjent med hvem kilden er?

• Hva er dine tanker rundt det å viderebringe ubekreftede rykter fra én kilde, hvor opplysningene som gjengis/spekuleres i inneholder relativt kraftige beskyldninger?

• Vil du som sjefredaktør akseptere at Aftenposten også i nyhetsartikler baserer journalistikken på ubekreftede rykter fra én kilde?
 
Hansen skriver:

- Harald Stanghelle har min fulle støtte når han som politisk redaktør og kommentator går inn i debatten omkring nobelkomiteens sammensetning, selv om det skjer på en kontroversiell måte. Debatten er viktig fordi sammensetningen av en ny nobelkomite av mange også blir sett på som en prøve på komiteens selvstendighet. Saken har betydelige dimensjoner, og både norske næringsinteresser og potensielt også Norges forhold til Kina kan påvirkes av nobelkomiteens sammensetning. Debatten må sees i sammenheng med den kampanjen kinesiske myndigheter har kjørt mot Norge og nobelkomiteen etter tildelingen av nobelprisen til Liu Xiaobo.

Slår tilbake PR-byrået First House har i dag tatt kraftig til motmæle mot Stanghelle.

- Vi vil vurdere en PFU-klage, men klagefristen til PFU er seks måneder, så vi føler ikke noe hastverk som tilsier at vi må bestemme oss i dag, sier Wetland.

Hansen mener kommentaren ligger innenfor det som kan aksepteres i kommentarartikler:

- Det er, og må være, svært vide rammer i kommentarjournalistikken. Det er et prinsipp som har lang tradisjon ikke bare i Aftenposten, men i norsk presse forøvrig. Skillet mellom nyhets- og kommentarjournalistikken er bekreftet ved flere anledninger i Pressens Faglige Utvalg.

På Dagsnytt 18 i kveld ble Harald Stanghelle spurt om han angrer på at han skrev kommentaren slik?

- Nei, det gjør jeg ikke, svarte han.

Han sier at han står inne for sin kommentar og at han bare stiller spørsmål ved om Morten Wetland er en del av svertekampanjen mot Jagland og nobelkomiteen.

- Det var litt av en konspirasjonsteori. Dette har ikke rot i virkeligheten og det stemmer ikke at vi har et slikt oppdrag, svarte Wetland der.