- Stanghelles beskyldninger er ubehagelige

Forsvarsansatte reagerer på redaktørens beskyldninger om løgn og fanteri i «David Weiss»-saken.

AVSLØRT: Her avsløres 45-åringen (med ryggen til) som har diktet opp etterretningsoffiseren David Weiss og bløffet Aftenposten og Jerusalem Post. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet
AVSLØRT: Her avsløres 45-åringen (med ryggen til) som har diktet opp etterretningsoffiseren David Weiss og bløffet Aftenposten og Jerusalem Post. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ansatte i Forsvaret reagerer på at politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, opprettholder sine beskyldninger om at Forsvaret driver løgn og fordekning i saken om den falske etterretningsagenten «David Weiss».

- Det høres ut som han beskylder oss som jobber i Forsvaret for å være illojale overfor landet. Dette er mennesker som blant annet setter liv og helse i fare i Afghanistan og andre deler av verden på vegne av landet. Jeg tror Stanghelle bør ta tilbake disse beskyldningene, nå som saken er oppklart, sier informasjonsleder Staale I. Reiten i Norges Offiserforbund (NOF).

- Det er klart ubehagelig å bli omtalt på denne måten. Stanghelle sier jo egentlig at det er en total mangel på konstituell kontroll i Forsvaret. I såfall er jo dette et ankepunkt for det demokratiske Norge, sier leder Eivind Røvde Solberg i Befalets fellesorganisasjon (BFO).

Oppdiktet identitet
I går kunne Dagbladet avsløre at en 45-åring fra Oslo vest er mannen som overfor Jerusalem Post og Aftenposten har utgitt seg for å være den norske jøden og etterretningskapteinen David Weiss.

45-åringen gjorde det klart at han ikke har noen tilknytning til Forsvaret og etterretningstjenesten, og vedgår at hans uttalelser har villedet avisene. Etter først å vise et åpenbart fabrikert identitetskort der han fremstår som David Weiss i den amerikanske elitestyrken Navy SEALs, innrømte han at navnet og identiteten er oppdiktet. I virkeligheten bor han alene i en leilighet på Frogner i Oslo sammen med sin hund.

Lørdag avviste Forsvaret at de har noen kjennskap eller tilknytning til mannen. Det var da Stanghelle gikk ut og beskyldte Forsvaret for løgn.

Stanghelle gir seg ikke
Selv etter at 45-åringen i går ble avslørt, og innrømte at han har lurt både Aftenposten og Jerusalem Post, stiller Stanghelle seg tvilende til historien.

- Jeg er i tvil. Jeg har jobbet med saker som dreier seg om de hemmelige tjenestene i Forsvaret i flere tiår. Dessverre har jeg opplevd at etterretningstjenesten nekter seg lite når det gjelder å føre folk bak lyset - og når det gjelder å tvinge folk til taushet, sa Stanghelle til Dagbladet etter avsløringen i går.

Til VG sa Stanghelle at man ikke kan stole på Forsvaret.

- Etterretningstjenesten har med varierende gode grunner fortiet, fordreid og fordekt ting til de er blitt dokumentert, sier han.

UBEHAGELIG: BFO-leder Eivind Røvde Solverg sier uttalelsene fra redaktør Harald Stanghelle ikke bare er ubehagelig for forsvarsansatte, men tegner et bilde av en forsvarsmakt helt ute av konstitusjonell kontroll.
UBEHAGELIG: BFO-leder Eivind Røvde Solverg sier uttalelsene fra redaktør Harald Stanghelle ikke bare er ubehagelig for forsvarsansatte, men tegner et bilde av en forsvarsmakt helt ute av konstitusjonell kontroll. Vis mer

Redaktøren opprettholdt sin skepsis i et radiointervju med NRK i dag morges. Og det provoserer representantene for de ansatte i Forsvaret.

- Rokker ved demokratiet
- Det Stanghelle sier er en politisk utfordring. Hvis Stanghelles antagelser og karakteristikk av Forsvaret er riktig, rokker vi med selve demokratiet. Jeg syntes det er besynderlig at en mann som Stanghelle setter spørsmålstegn hvorvidt dette er sant, sier BFO-leder Solberg.

- Jeg har i allefall ingen holdepunkter for at det er sånn i Forsvaret, sier lederen til Dagbladet.

Svarer ikke
Dagbladet har både forsøkt å få en kommentar fra konstituert redaktør i Aftenposten Hilde Haugsgjerd og nyhetsredaktør Ole Erik Almlid, men begge har henvist videre til Stanghelle selv.

Aftenpostens politiske redaktør er på påskefjellet, og har derfor ikke besvart Dagbladet henvendelser så langt i dag.

- Legg deg flat
45-åringen som har lurt avisen håper saken snart blåser over.

- Jeg har lagt meg flat, og beklaget min rolle i saken. Nå håper jeg Stanghelle kan legge seg flat, slik saken kan legges død en gang for alle, sier han til Dagbladet.

USIKKER: 
Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten
Foto: Berit Roald / SCANPIX
USIKKER: Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer