Stangnes går av som leder i YS Kommune

Forbundsleder Tove Stangnes meddelte i dag YS Kommune at hun trekker seg med øyeblikkelig virkning fra vervet som leder. Hun fortsetter som leder for Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For meg er det viktig å opptre ryddig i en situasjon som andre tydeligvis føler svært problematisk, sier Stangnes.

Hun har merket seg reaksjonene i YS på samarbeidsavtalen Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) har inngått med Norsk Kommuneforbund (NKF). YS-ledelsen har ved flere anledninger pekt på behovet for å bedre samarbeidet på tvers av hovedorganisasjonene.

- Derfor er det med forbauselse jeg ser at samarbeidsavtalen mellom NHS og NKF har skapt såpass sterke og følelsesladde reaksjoner i YS, sier hun.

Ledelsen i YS Kommune er innkalt til et ekstraordinært sentralstyremøte i YS i morgen. YS-leder Randi Bjørgen har truet med eksklusjon.

Ekstraordinært

- Allerede i går ettermiddag hørte jeg Randi Bjørgen sa at de skulle ha et slikt ekstraordinært sentralstyremøte og at man ville vurdere å ekskludere oss. Og det er klart at når det skaper så store reaksjoner fra YS' side, synes jeg det er mest ryddig å trekke meg som YSK-leder, sier Stangnes.

Nestleder i YSK Alf Ø. Bowitz vil fungere som YSK-leder fram til representantskapsmøtet i YSK 10. september. Der skal det velges nye YSK-leder.

- Jeg hadde ikke tenkt å stille til gjenvalg i september fordi det er ganske belastende å være både forbundsleder og YSK-leder. Denne beslutningen tok jeg for noen måneder siden, og det har jeg i et par sammenhenger sagt noe om til Randi Bjørgen, sier hun.

Feilinformasjon

Stangnes er også opprørt over at YS-ledelsen hevder den ikke var informert om samarbeidsavtalen før den fikk det fra mediene.

- Vi ringte og ba om å få et møte med YS-lederen. Vi fikk beskjed om at YS-lederen ikke var tilgjengelig. Hun var på ferie på et sted der det ikke var mulig å nå henne på telefon. Vi ba deretter om et møte med nestleder Erling Petter Roalsvig og vi hadde et møte med YS klokka 12.30 i går. Der orienterte vi om samarbeidsavtalen som var inngått, bakgrunnen for det og litt om innholdet, ifølge Stangnes.

Hun sier også at YS-ledelsen fikk avtalen brakt med bud kort før klokka 14, da pressekonferansen startet.

(NTB)