- Stank av død

I fire uker har en overveldende stank ligget tungt over byen Carson, California. Mandag erklærte ordføreren krisetilstand.

STINKER: Dronebilde av Dominguez-kanale i Carson, California, hvor råtnende vegetasjon og annet materiale har skilt ut hydrogensulfid-gass. Gassen har skapt en voldsom stank i byen i en måned. Foto: Dean Musgrove /The Orange County Register / AP / NTB

STINKER: Dronebilde av Dominguez-kanale i Carson, California, hvor råtnende vegetasjon og annet materiale har skilt ut hydrogensulfid-gass. Gassen har skapt en voldsom stank i byen i en måned. Foto: Dean Musgrove /The Orange County Register / AP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det luktet som råtne egg. Forferdelig. Jeg tenkte: Å herre gud, noe er i gjære.

Slik beskriver Lakesia Livingstone sitt første møte med stanken som har ligget over hjembyen hennes i fire uker, ifølge The Guardian.

Noe er råttent i Carson, California - nærmere bestemt i Dominguez-kanalen, som strekker seg 25 kilometer gjennom byen.

Lokale myndigheter opplyser at stanken har sitt utspring i vegetasjon og annet materiale som ligger og råtner i vannet, og skiller ut hydrogensulfidgass, skriver CBS.

«Fis», «liklukt», og «stanken av død» er bare noen av vendingene byens innbyggere har tatt i bruk for å beskrive lukten.

- Stanken kunne slått ut en flokk med neshorn, uttalte en innbygger under en offentlig høring for om lag to uker siden, ifølge magasinet Vice.

Men lukten er ikke bare til sjenanse. Flere innbyggere oppgir at gassen påvirker helsa deres.

Hodepine og kvalme

Livingstone er blant dem som har opplevd helseproblemer som følge av gassen, ifølge The Guardian. Hun forteller at hun har slitt med hodepine, utmattethet, kvalme og tap av matlysten.

Ana Meni, som har bodd i Carson i 42 år, forteller til CBS Los Angeles at hun har slitt med «konstant hodepine og anfall av kvalme og svimmelhet.»

Hydrogensulfid er en fargeløs, giftig og brennbar gass som kjennetegnes ved sin umiskjennelige lukt av råtne egg, ifølge Store norske leksikon.

Innånding av lave mengder kan irritere slimhinnene i luftveiene, mens høyere konsentrasjoner kan forårsake hodepine, smerter i leggmusklene, og i noen tilfeller «betydelig åndenød».

Carson, i samarbeid med Los Angeles County, har bistått 1300 innbyggere med innkvartering på hotell utenfor de hardest rammede områdene. Noen innbyggere har også fått luftrensere på fylkets regning, ifølge The Cut.

Lokale myndigheter medgir at gassen kan forårsake kvalme og hodepine, men fastholder at nivåene er for lave til å forårsake varige helseproblemer, ifølge Los Angeles Times.

HARK: 25. oktober hostet president Joe Biden i hendene sine under en tale i New Jersey. Deretter håndhilste han på publikum. Amerikanerne er ikke fornøyde. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser litt lysere på saken. Video: Youtube / AP / Fox News Vis mer

Ba Biden om hjelp

Mandag erklærte byen lokal krisetilstand, ifølge Los Angeles Times.

Samtidig oppfordret borgermester Lula Davis-Holmes fylket, California-guvernør Gavin Christopher Newsom og president Joe Biden til også å erklære krisetilstand, ifølge CBS Los Angeles.

Lokale myndigheter ble først oppmerksomme på stanken 3. oktober. Etter kort tid ble råtnende materialer oppdaget i kanalen, og tiltak ble iverksatt. I tillegg til å forsøke å nøytralisere gassen, har opprydningsteam sprayet kanalen med luktfjerner.

- Vannprøver forteller oss at innsatsen vår gir resultater. Vi gjør framskritt, og ser en nedadgående trend i hydrogensulfid-gassen som forårsaker lukten, uttalte direktør Mark Pastrella ved Los Angeles County Department of Public Works onsdag kveld, ifølge The Guardian.

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til den nøyaktige årsaken til stanken. Inspektører undersøker blant annet om et jordskjelv i september kan ha forårsaket utslipp fra lokale industribygg.

- Fortsatt syke

Forrige uke anbefalte Los Angeles' lokale folkehelsekontor at innbyggere unngår å tilbringe for mye tid utendørs mellom 21.00 om kvelden og 08.00 om morgenen, basert på målinger av gasskonsentrasjon i lufta - og til å holde seg inne så mye de kan når lukta er spesielt sterk.

De anbefalte samtidig at innbyggerne holder husdyrene sine innendørs - og er spesielt oppmerksomme på symptomer som utmattelse, pustebesvær og oppkast.

Carson-innbygger Ana Meni er ikke imponert.

- De forteller oss at nivåene er lave, men kroppene våre forteller oss noe annet. Hvorfor blir vi fremdeles syke? sier hun til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer