Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanken av delikatesse til 299 kroner kiloet

Smaksprøve til Stortinget. - Kongekrabben lager ørken i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Delikatesser til folket er løsningen, mener Greenpeace og danderte 4 000 kongekrabber foran Stortinget i dag.

Sannsynligvis tidenes dårligste salgstricks for snadder til 299 kroner kiloet når lukta av råtten fisk river i nesa og setter seg i klærne hundre meter unna.

Men det funker som oppmerksomhet rundt havets «mordersnegle» før den beveger seg sørover fra Finnmark og lager ørken på havbunnen.

Greenpeace-lederne fikk den stinkende ideen 6. desember da Dagbladet.no fortalte om Finnmark-fiskerne som hadde  4 000 kongekrabber i garnet.

Det var denne fangsten som ble stilt ut foran Stortinget - uten fryselagring de siste seks ukene.

Glupsk

På disse videoklippene fra fotograf Geir Randby får du innblikk i det glupske dagliglivet til kongekrabben i Kongsfjorden utenfor Berlevåg på fem til 15 meters dyp.

Disse opptakene er gjort for fire år siden. Nå er det mange flere av dem, og det er ikke mer å spise på havbunnen der de har vært.

image: Stanken av delikatesse til 299 kroner kiloet

Regjeringen har lagt fram en plan for forvaltningen av den fremmede skapningen som første gang ble registrert i norske farvann i 1977. I dag fikk næringskomiteen en «råtten» opplevelse hva saken dreier seg om før de startet sin kongekrabbehøring på Stortinget.

En råtten opplevelse

Saksordfører Inge Ryan (SV) var mer enig med Greenpeace-leder Truls Gulowsen enn demonstrasjonen kunne tyde på da de to møttes midt oppe i sundrevne garnlenker og råtne krabber før høringen.

- Vi er i prinsippet enige om at bestanden må beskattes der den holder til utenfor Finnmark nå og at den ikke må spres. Så får vi se. Torsdag drar hele næringskomiteen til Vadsø for å studere kongekrabben. Og 26. februar skal Stortinget komme med et opplegg, sier Ryan til Dagbladet.no før han forsvinner inn til næringskomiteen. 

Der er det en trøndersk bonde, Ola Borten Mo (Sp), som har lederklubba.  

Truls Gulowsen mener regjeringen har vært altfor vag i sine planer for hva som bør skje med kongekrabben. Derfor ga Greenpeace de folkevalgte en smaksprøve for de fleste sanser. Unntatt ganen. Da er fiskedisken i en delikatesseforretning stedet.

- Haster veldig

- Joda, vår løsning er å få ut store mengder krabbesnadder til folket, før krabbene sprer seg og gjør ubotelig skade i næringskjeden. Det haster veldig, sier Gulowsen til Dagbladet.no. Miljøorganisasjonen og forskerne er rimelig enige om at bestanden har gått fra null i 1977 til drøyt fem millioner i fjor. - Først må bestanden ned til nivået i 2000 - om lag to millioner eksemplarer. Og der må den holdes. Det betyr vel et fiske på 300 000 kroner i året, mener Greenpeace-lederen.

-Hvor langt sør kan kongekrabben bre seg? 

- Der den kommer fra i Stillehavet har samme breddegrad som Spania. Så det er skremmescenariet.

Dødelig for torsken

- Hva er problemene med kongekrabbe i alle verdenshav?
 

- Den bærer en parasitt som er dødelig for torskeyngel. Og kongekrabbene spiser alt i deres vei, tareskog, kråkeboller, ja alt. Og da blir det ikke mat igjen til resten av næringskjeden i havet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media