Stans i framrykkingen mot Bagdad

Invasjonsstyrkene i Irak møter uventet motstand og har gravd seg ned i stillinger sør for Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftangrepene mot Bagdad fortsatte med full styrke i dag, og minst 55 mennesker ble drept under et flyangrep mot et marked i byen i kveld, opplyser en sykehuslege. 47 andre personer skal ha blitt såret i angrepet. Markedet ble truffet, da britisk-amerikanske flystyrker satte inn en ny bølge av angrep ved 19-tiden norsk tid.

- De fleste av ofrene er kvinner, barn og eldre mennesker, sa dr. Harqi Razzuqi.

Bombardementet fra både fly og krigsskip var et av de kraftigste siden krigen startet.

«Bunker-busters»

Et amerikansk bombefly av typen B-2 slapp fredag to såkalte «bunker-busters» mot et kommunikasjonssenter i Bagdad. Det er bomber som er så kraftige at de skal kunne trenge gjennom eller ødelegge armert betong. Det blir antatt at det er første gang siden krigen startet at USA tar i bruk disse 2000 kilos bombene. Ifølge amerikanske militærkilder ble et kommunikasjonssenter ødelagt i angrepet, melder BBC.

Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf sier sju sivile ble drept og 92 skadd i angrepene natt til fredag, og at 26 sivile ble drept i amerikansk-britiske angrep i Najaf torsdag. I Asia og Midtøsten demonstrerte titusenvis av muslimer etter fredagsbønnen mot krigen i Irak.

Forsinket

Ifølge sjefen for de amerikanske bakkestyrkene i Irak har styrkene møtt sterkere motstand fra irakiske soldater enn ventet, noe som har forsinket fremrykningen mot Bagdad.

- Fienden vi slåss mot er annerledes enn den vi trente på å møte i krigsspillet før krigen startet, sier generalløytnant William Wallace til The Washington Post.

Andre amerikanske militærkilder sier slaget om Bagdad kan bli utsatt til luftangrepene har knekt republikanergarden som står i en ring rundt hovedstaden. Titusenvis av amerikansk-britiske soldater befinner seg nå mer enn 70 mil fra den kuwaitiske grensen, og de lange forsyningslinjene er utsatt for irakiske angrep.

Vente en måned?

Avisa Financial Times skriver fredag at de amerikanske krigsplanleggerne står overfor et valg om å angripe Bagdad i løpet av de neste dagene, eller vente opp til en måned på forsterkninger. Pentagon annonserte torsdag kveld at de vil sende ytterligere 120.000 soldater til Irak.

Militærutstyr til 4. infanteridivisjon er fortsatt i Rødehavet på vei til Kuwait, og hele forsterkningen av amerikanske soldater vil kunne være på plass tidligst 10. april, skriver FT. Så sent som i forrige uke hadde USA planer om å sende hele 4. infanteridivisjon hjem til basen i Ford Hood i Texas. Divisjonen var opprinnelig tenkt å lede nordfronten fra baser i Tyrkia.

Ifølge FT blir USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kritisert av høytstående militære i Pentagon for å ha startet krigen uten tilstrekkelige bakkestyrker.

Skip med nødhjelp

Det første skipet med nødhjelp til Iraks sivilbefolkning la til kai i havnebyen Umm Qasr i Sør-Irak fredag. Det britiske militære fartøyet hadde med seg over 200 tonn mat, medisiner, tepper og vann.

De amerikansk-britiske styrkene ønsker å dele ut nødhjelp til sivilbefolkningen for å vise at krigen ikke er rettet mot det irakiske folket, men mot Saddam Hussein og hans regime.

- Angrep sivile

Også fredag kom det forvirrende meldinger om at irakiske styrker skal ha angrepet sine egne med bombekastere. En britisk offiser sa at irakiske paramilitære skjøt med bombekastere i nærheten av sivile som prøvde å komme seg ut av byen Basra i Sør-Irak.

- Det så ut til å være flere små grupper med irakiske militsmedlemmer som skjøt åtte-ni bombekastergranater like i nærheten av gruppen med sivile, sa kaptein Robert Sandford til Reuters.

Granatene ble sendt mot ca. 1.000 sivile som ventet på å krysse ei bru ut av Basra. Britiske stridsvogner var plassert i nærheten av brua. Trolig ble ingen drept, men en ung kvinne ble alvorlig såret, sa Sandford.

Noen timer etterpå sa imidlertid en britisk talsmann ved hovedkvarteret i Qatar at militsmedlemmene hadde skutt på gruppen med sivile, som han anslo til «et par tusen», både med bombekastere og maskingeværer.

(NTB)