-  Stans lønnsfesten!

-  Urimelige store tillegg undergraver respekten for helsevesenet, sier Jens Stoltenberg som er bekymret for lønnsutviklingen blant sjefene der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg retter en kraftig advarsel til styrene og sjefene i de statlige helseforetakene. Hans budskap er enkelt: Stans lønnsfesten!

- Vis moderasjon

-  Alle ledere i offentlige og private foretak må vise moderasjon fordi det motsatte vil undergrave respekten for moderasjonslinja, sier Stoltenberg, for så å sikte kanonen rett inn mot sjefene i helsevesenet:

-  For lederne i helsesektoren er dette ekstra viktig. Når det er mangler og underskudd i helsevesenet vil urimelige store tillegg undergrave respekten for helsevesenet, sier Stoltenberg.

I sitt foredrag til Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede(Unio) i går uttrykte Stoltenberg bekymring over lønnsutviklingen i toppsjiktet for helseforetakene. Dagbladet avslørte tirsdag at enkelte direktører i helseregionene har fått sine lønninger plusset på med over 400 000 kroner de siste to åra.-  Vi må få et bedre helsevesen og unngå en kultur som handler om lederlønninger, sa Stoltenberg .

Flere tiltak

I går lanserte han flere tiltak for å bremse den kraftige veksten i lønn og andre godtgjørelser til offentlige og private ledere. Om kort tid vil regjeringen foreslå endringer i aksjeloven som gir generalforsamlingene i statlige og private aksjeselskaper mer innflytelse over lønn og andre godtgjørelser til lederne.

-  Jeg tror eierne av selskapene er opptatt av ikke å være for sjenerøse overfor selskapenes ledere, sier Stoltenberg.

>b>KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg kritiserer helsetoppene og vil stanse lønnsfesten. Han måtte for øvrig skifte bil i går på grunn av snøkaoset. Den kraftige og pansrede BMW 760 LI er byttet ut med en firehjulsdrevet BMW X5. Foto: Ole C.H. Thomassen
>b>KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg kritiserer helsetoppene og vil stanse lønnsfesten. Han måtte for øvrig skifte bil i går på grunn av snøkaoset. Den kraftige og pansrede BMW 760 LI er byttet ut med en firehjulsdrevet BMW X5. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Men han varsler også tiltak rettet mot toppsjefer i heleide statlige selskaper som helseforetakene.

-  Vi vil gå gjennom retningslinjene og sørge for at de blir fulgt, sier Stoltenberg.

I retningslinjene heter det at «Regjeringen mener at lederlønnsnivået i statlige selskaper skal være konkurransedyktig, men at de ikke bør være lønnsledende innenfor sine bransjer.»

Blir brutt

Retningslinjene slår også fast at «samlet pensjonsgrunnlag bør ikke overstige 12 G der virksomheten er helt eller delvis finansiert over statsbudsjettet». I kroner og øre betyr dette at sjefer som får hele eller deler av sin lønn over statsbudsjettet, ikke bør få mer pensjon enn 480 000 kroner i året.


Flere helseregioner gir i dag blaffen i disse retningslinjene og har gitt sine ledere pensjonsavtaler som langt overstiger denne summen.

Toppsjefene Paul Hellandsvik i Helse Midt-Norge og Åge Danielsen i Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF har fortsatt superpensjoner, til tross for bråket rundt de såkalte «gullpensjonene» i 2004.

Et enstemmig styre i Helse Midt-Norge bestemte at administrerende direktør fikk beholde avtalen etter at daværende helseminister Dagfinn Høybråten ba foretakene gå gjennom pensjonsordningen for en del av topplederne.

Må bekjempe "direktørvirus"

Lønnsøkningen hos helsetopper er et virus som er i ferd med å forgifte det norske helsevesenet, hevder professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk.

-  Dette er et virus som må få like stor oppmerksomhet som fugleviruset. Helsetjenestens verdigrunnlag er i ferd med å raseres av markedstenkningen, sier professor Solbakk ved Universitetet i Oslo.

Bivirkningene

Professor Solbakk mener de verste bivirkningene av helsereformen nå kommer til syne.

-  Disse helseforetaksdirektørene raner det offentlige for flere titalls millioner kroner årlig. Hvis ikke helseministeren nå tar affære, må det i alle fall skje når helsereformen blir evaluert. Her sitter det folk på toppen og belønner hverandre. Hvorfor skal en leder i Helse-Norge tjene dobbelt så mye som Norges statsminister?

Etisk sett er dette grovt forkastelig, mener etikkprofessoren.

Han ser at en ny type småkonger har vokst fram, der den økonomiske tenkningen er blitt en ideologi. Det skjer en snikinnføring av et markedsdominert verdigrunnlag som burde være fremmed for helsetjenesten, mener Solbakk.

Han er ikke alene om å reagere når helsetopper snakker om produksjon og refererer til ventelister som ordrereserve.

Jan Helge Solbakk påpeker at tillit er den viktigste kapitalen helsetjenesten har. Når så mange har sørget for seg selv, mens sykehusene sliter med korridorpasienter og plassmangel, må myndighetene ta et tak og rydde opp.

Tillit

-  Leger og sykepleiere er blant de yrkesgrupper som nyter størst tillit i samfunnet. Dette er en tillitskapital som har samlet seg opp gjennom århundrer. For meg er ikke dette en lønnskamp, men en verdikamp. Det har sneket seg inn et virus i toppen på helsetoppene som forgifter hele helsevesenet.

Folkevalgte skal inn i styrene i helseforetakene, har regjeringen bestemt. Solbakk har tro på at det er politisk mulig å snu det han mener er en livsfarlig utvikling. Han håper viljen også er til stede.

REAGERER: Jan Helge Solbakk