Stans sutringen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Inge Ryan (SV) vil ikke la seg behandle av Ullevål universitetssykehus i framtida. Han ble innlagt der for lungebetennelse og syns ikke sykehusets betjening har utvist den diskresjon han mener de som ansatte i helsevesenet er forpliktet til. Etter at helseminister Bjarne Håkon Hanssen grep inn og brukte sin autoritet som statsråd med oppfordring om å gi vennen og kollegaen godt stell, fikk Dagbladet tips om saken, og skrev om den i avisen lørdag.

Om dette er et eksempel på utillatelig indiskresjon eller heroisk varsling, kan det nok være ulike oppfatninger. Men for helseminister Hanssen og pasient Ryan er det blitt en ubehagelig sak. Hanssen har fått refs av statsministeren og beklaget. Han lover at han ikke skal ta slike telefoner til institusjoner i helsevesenet i framtida. Han tar rett nok forbehold for sin aller nærmeste familie, hvilket han ikke bør. Men han har ellers lært at en helseminister ikke skal blande seg inn i noe som de fleste av oss ser som ganske ordinært helsearbeid. En statsråd må være forsiktig med vennetjenester på sitt fagfelt. Selv kong Olav ventet i grå stær-kø.

Inge Ryan er imidlertid ikke fornøyd med at han har fått hele sykehushistorien sin brettet ut i mediene, og Helsetilsynet ber nå Ullevål universitetssykehus om å forklare seg. Det forstår vi. Men når Ryan klager over at de ansatte varslet Dagbladet om saken, syns vi han syter i overkant. Det var jo ikke Ryans sykdomshistorie avisen ble tipset om, men helseminister Hanssens utilbørlige intervensjon. At det reageres blant helsepersonell over at kjente personer høyt oppe i det politiske hierarkiet blander seg inn i de daglige beslutninger på en sykehusavdeling, er bare sunt. Politisk kameraderi er ikke bra. Inge Ryan har akkurat de samme rettighetene som alle norske borgere når sykdom slår til. Han kan også fritt velge sykehus. Ved en annen anledning vil han altså ikke til Ullevål. Som framtidig fylkesmann i Nord-Trøndelag blir det vel naturlig med sykehuset på Levanger. Men heller ikke der vil de ansatte være glade for å få oppfordringer fra helseminister Hanssen om hvordan pasienten skal behandles.