- Stans terroren

Yassir Arafat ledet i går et møte med sine nærmeste hvor han på det sterkeste ba palestinske grupper om å stanse terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yassir Arafat kjemper desperat for sitt politiske liv mens Bush-administrasjonens sentrale utenrikspolitikere diskuterer om de skal «kappe hånda» av PLO-lederen.

Arafats problem er at anmodninger neppe er nok, selv om de for ei tid skulle være effektive. USA krever at Arafats selvstyremyndigheter arresterer kjente terrorister, noe som vil være nær politisk umulig. Arafat har sittet i «husarrest» i sitt hovedkvarter i Ramallah i to måneder, beleiret av israelske stridsvogner.

Demonstrasjon for Arafat

Både i Betlehem og i Gaza marsjerte tusener av demonstranter i gatene i går til støtte for Yassir Arafat. Kanskje er det derfor selvstyremyndighetene gir uttrykk for en viss optimisme etter gårsdagens møte.

- Den væpnede konflikten mellom Israel og palestinerne kan være over innen ett døgn, hevdet selvstyremyndighetene i en presseuttalelse etter møtet, ifølge den israelske nettavisa haaretzdaily.com.

Sterkt presset av USA anmodet selvstyremyndighetene alle de palestinske gruppene om å respektere en omfattende våpenhvile og stanse operasjoner mot Israel.

- Disse angrepene tjener ikke våre nasjonale interesser, gjentok selvstyremyndighetene.

USA deltar ikke

USA har trukket tilbake sin fredsforhandler Anthony Zini fra Midtøsten og har gjort det klart at han ikke kommer tilbake før de palestinske terrorangrepene har sluttet, og Arafat har gitt en troverdig forklaring på de 50 tonn med våpen og ammunisjon om bord på båten «Karine A». President George Bush har sagt han er «meget skuffet» over forklaringen de palestinske selvstyremyndighetene har gitt om lasten.

Det skal foreligge bevis som knytter selvstyremyndighetene til smuglingen, men utenriksminister Colin Powell har uttalt at det ikke beviser at Arafat personlig var involvert. Uansett har ingen i selvstyreadministrasjonen blitt straffet for smuglingsforsøket, og det slår tilbake på Arafats troverdighet, mener Bush.

Sharon til Washington

Presset mot Israels statsminister Ariel Sharon er nå atskillig mindre i forhold til hva det var i høst. Sharon skal besøke Washington og møte president Bush i Det hvite hus 7. februar.

Da skal de blant annet drøfte kampen mot terrorisme.

President George W. Bush kom seint fredag med det hittil hardeste utfallet mot Arafat, etter at nok en selvmordsaktivist såret 25 mennesker i en bombeaksjon i Tel Aviv. Den israelske hæren svarte med å sende på vingene kampfly som avfyrte fire raketter mot bygninger og anlegg som tilhører den palestinske sikkerhetstjenesten på Vestbredden og Gaza.

MISTER VENNER: En palestiner kysser en Yassir Arafat-plakat under en demonstrasjon til støtte for den palestinske lederen på Vestbredden i går. Arafat har imidlertid mistet amerikanernes sympati.