- Stans volden

Imamen Ahmed Akkari (28) oppfordrer alle til å besinne seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no) Sent i går kveld gikk den danske imamen på direktesendt TV for å debattere krisen som har oppstått etter

Muhammed-karikaturene - og for å be muslimer i islamske land om å stanse volden.

Nå sender han oppfordringen også til norske trosfeller via Dagbladet.no.

- Vi har ført vår sak politisk, juridisk og brukt det frie ord helt fra starten av.

Vi har ikke ønsket og ønsker heller ikke at noen bruker voldelige midler, fordi vi mener at det skader vår sak, sier han.

Akkari mener at brenningen av norske og danske flagg, og nedbrenning av nordiske ambassader i Midtøsten nå truer med å bringe protestene mot karikaturene helt ut av kontroll - og at det truer danske muslimers sak.

- Vi har i fire måneder brukt krefter og mye tid på å få saken fremlagt for retten, og for å få politikere og andre til å forstå vår sak, så vi kan komme til en løsning. At noen nå bringer dette ut av styr ved voldelige midler, er noe som helt sikkert skader vår sak og det vi arbeider for, sier imamen til Dagbladet.no.

«Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten har verden over tent håpet hos fanatikere som bare har ventet på en unnskyldning for å trappe opp konflikten mellom islam og kristendom - mellom Midtøsten og Vesten,» skriver den danske avisen Berlingske Tidende i dag.

Angrep på samarbeid

Den danske utenriksministeren, Per Stig Møller advarte i går mot at vestlige land sitter rolig mens krisen forverres.

- Denne krisen er langt større enn Danmark. Det er blitt en krise, som er et angrep på selve samarbeidet mellom den arabiske og den vestlige verden. Det er blitt en krise hvor de som ikke ønsker reformer og demokrati og samarbeide mellom kultur og sivilisasjoner har tatt over gatene. De har nettopp brent ned de ambasssader, som er symbol på samarbeidet, sa utenriksministeren.

Den vurderingen deles av danske eksperter og diplomater - og av Akkari.

- Det er mange grupperinger som ønsker å utnytte situasjonen som er skapt, for å tjene politisk på det, sier Akkari til Dagbladet.no.

Diplomatisk press

Terroreksperten Lars Erslev Andersen ved Syddansk Universitet sier til Berlingske Tidende at saken nå er utenfor Danmarks kontroll.

- Saken handler om en verdikampskonfrontasjon, og de siste dagenes hendelser viser at den er løftet ut av Danmarks hender. Det handler om at mange krefter har sett en mulighet for å utnytte situasjonen i et politisk spill, som er større enn det Danmark kan forholde seg til alene, sier Andersen.

Han mener det nå må et koordinert, internasjonalt diplomatisk press mot islamske land for å løse situasjonen.

BER OM RO: Ahmed Akkari ledet delegasjonen som reiste rundt i den arabiske verden med Muhammed-tegningene for å samle politisk støtte.