STANSER TESTKJØRINGENE: Fem personer er skadd, derav én alvorlig, etter at en testkjøring med NSBs nye togsett Flirt sporet av i Vestfold. Togsettet er flerret opp og totalskadd. En av vognene veltet. 
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
STANSER TESTKJØRINGENE: Fem personer er skadd, derav én alvorlig, etter at en testkjøring med NSBs nye togsett Flirt sporet av i Vestfold. Togsettet er flerret opp og totalskadd. En av vognene veltet. Foto: Peder Gjersøe / ScanpixVis mer

Stanser alle testkjøringer av togtypen

NSBs nye supertog Flirt parkeres inntil ulykkesårsaken er kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NSB stanser alle testkjøringer av ulykkestoget Flirt, etter at et sett sporet av og traff en bergvegg mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold like før klokka 11 i formiddag. Av de fem om bord ble fire lettere og én hardt skadd.

Årsaken til ulykken, som fant sted i en slakk kurve, er ikke kjent. Av totalt fem vogner har tre sporet av og ett veltet, og de materielle ødeleggelsene er omfattende.

- For vår del er det svært viktig å finne ut hva som kan ha skjedd. Vi stopper alle testkjøringer av denne togtypen inntil videre, til vi ser hva som forårsaket ulykken, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til Dagbladet.

Til NRK sier Myhre at den planlagte innfasingen av den nye togtypen legges på is. Det skulle egentlig settes i ordinær drift 29. februar.

— Starttidspunktet for når de nye togene skal settes i ordinær drift, er nå utsatt på ubestemt tid, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til NRK.

Tre av de totalt fem personene om bord tilhører NSB, mens de resterende arbeider for et eksternt selskap.

NSBs nye «supertog» skal etter planen settes i ordinær drift i nær framtid. Det velprøvde togsettet produseres av sveitsiske Stadler Rail, og er i bruk på flere andre banestrekninger i Europa.

Ulykkestoget kjørte strekningen Drammen til Larvik i morges uten problemer, og var på tilbaketuren, i en slakk kurve, at avsporingen skjedde. Både Jernbaneverkets interne uhellskommisjonen og Statens havarikommisjon for transport er på vei til ulykkesstedet.

- Vi sender to personer i første omgang; de er på vei ut døren nå. Vi har ikke oversikt over hva som har skjedd, og skal koble på flere personer, sier direktør i jernbaneavdelingen, Kurt A. Olsen, til Dagbladet i 11.20-tida.