Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanser driften på Vestlundveien etter Dagbladets avsløringer

- Ikke forsvarlig å fortsette driften på institusjonen, melder Bufetat om barnevernsinstitusjonen.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bufetat har besluttet å stanse driften på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen inntil videre.

- Vi beklager dette, men det er nødvendig slik situasjonen er nå, sier regiondirektør Øistein Søvik i en pressemelding.

STENGES: Bufetat stanser driften på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen utenfor Bergen etter Dagbladets avsløringer. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
STENGES: Bufetat stanser driften på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen utenfor Bergen etter Dagbladets avsløringer. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Bufetat innebærer det at ungdommen som bor i huset i Vestlundveien vil få et nytt tilbud i samarbeid med barnevernstjenesten.

- Vi beklager overfor ungdommen, pårørende og barnevernstjenesten at dette er nødvendig, heter det i pressemelding.

Barn ruset seg tungt

Dagbladet har avslørt at ungdom ruset seg tungt på ungdomssenteret og at beboere drev prostitusjon i barnevernets omsorg.

Bufetat sier at det på bakgrunn av Dagbladets artikler har blitt vanskeligere for institusjonen å opprettholde tilliten til samarbeidspartnere.

- Artiklene i Dagbladet har naturlig nok ført til uro for ungdommen som bor der i dag, pårørende, barnevernstjenester og for personalgruppen. Artiklene har også gjort det vanskelig å holde fokus på det gode faglige arbeidet, heter det i pressemeldinga.

Barne- og likestillingsministeren Linda Helleland opplyste til Dagbladet i går at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Bufetat nå etablerer ei hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal vurdere om tilbudet på Vestlundveien ungdomssenter er forsvarlig.

Før det ble kjent at driften stanses, ble det i går innført inntaksstopp ved institusjonen, slik at ingen ungdom skulle flytte inn når eksisterende beboere flytter ut.

Beklager

I den omfattende pressemeldingen sendt ut i dag fra Bufetat, som driver institusjonen, sier de at de har fått gode tilbakemeldinger fra kommuner som har hatt ungdom på Vestlundveien.

- Likevel skjer det avvik. Dette er noe vi må vi regne med, spesielt med denne målgruppen. Vestlundveien er en barnevernsinstitusjon for ungdommer med de mest krevende og alvorlige atferdsvanskene. Mange ungdommer som kommer til denne type institusjoner skårer høyt på blant annet kriminalitet, aggressiv eller voldelig atferd og rus, skriver Bufetat.

Dey har maksimalt vært tre ungdommer plassert til enhver tid på Vestlundveien.

- Tidligere ble barn med denne type utfordringer ofte plassert i fengsel. Nå er dette en del av hverdagen for ansatte som jobber på slike institusjoner, og ikke unntaket. Derfor lykkes vi ikke alltid i å hjelpe disse ungdommene. Det er vi de første til å beklage, heter det i meldingen.

Avsløringene

Lørdag 14. april skrev Dagbladet om Hanne som døde i september i fjor, bare 18 år gammel. Som 15-åring flyttet jenta inn på den statlige barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

Dagbladet har også avslørt at «Marie» som 15-åring ruset seg tungt mens hun bodde på institusjonen. Marie, i likhet med Hanne, døde i fjor høst. Hun ble 17 år gammel.

Torsdag 19. april avslørte Dagbladet at beboere på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen hadde fest sammen med ungdom fra nabolaget i loftsstua 28. september 2014.

Mandag skrev Dagbladet om «Max» som har bodd på Vestlundveien ungdomssenter to ganger, seinest i 2017.

Max brukte anabole steroider mens han bodde der og ble stor og aggressiv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media