Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanser elefantforbud

Landbruksministeren overkjører eget byråkrati.

STANSER ELEFANTFORBUD: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) går imot Mattilsynet og legger debatten om bruk av elefanter på norske sirkus død. Foto: Colourbox
STANSER ELEFANTFORBUD: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) går imot Mattilsynet og legger debatten om bruk av elefanter på norske sirkus død. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) går imot Mattilsynet og legger debatten om bruk av elefanter på norske sirkus død. I en ny forskrift foreslår han å fortsatt tillate elefanter på sirkusene.

I 2009 foreslo Mattilsynet, etter råd fra elefantfaglig ekspertise og dyrevernere, å innføre et forbud fra 2015 mot bruk av elefanter på sirkus som turnerer i Norge. Men nå droppes forslaget, skriver VG.

Etter at saken har ligget hos departementet uten å bli avgjort i flere år, skjærer Trygve Slagsvold Vedum gjennom og går imot anbefalingen fra 2009. I forslaget til ny forskrift som Mattilsynet nå skal sende ut på høring, er forbudet mot elefanter tatt vekk.

- Jeg tror folk har mer følelser for store dyr som elefanter, enn det er rundt mus. Men det er veldig få dyr dette gjelder, sier landbruksministeren, som samtidig understreker at han vil be sirkusene om å gjøre forholdene for elefantene bedre ved å innføre krav til mosjon, uteareal, dusj i varmt vær og lignende.

Sirkusbransjen jubler naturlig nok, mens dyrevernere er skuffet.

- Å trosse faglige råd som dette er både uforståelig og etisk uakseptabelt. Det føyer seg inn i rekken av dyremishandling som Sp nå promoterer, sier Live Kleveland, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen.

(NTB)