Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanser flytrafikk til Storbritannia

Full terroralarm på flyplassene, SAS-fly fullt av passasjerer stoppet på Gardermoen. Mest ekstreme restriksjoner siden 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig våknet britene til den dramatiske nyheten om at en nøye planlagt antiterror-operasjon i natt skal ha forhindret at opp til 20 passasjerfly ble sprengt i lufta av menn med bomber i håndbagasjen.

- Vi har fått melding om at Heathrow er stengt for all trafikk, foreløpig fram til klokka 14, opplyser informasjonssjef Cathrine Foss Stene i SAS Braathens til Dagbladet.no.

Dermed er en av verdens største flyplasser fullstendig lammet av terrorfrykten

Forbud mot håndbagasje 

Myndighetene i Storbritannia frykter at faren ikke er over etter nattas aksjon, og har hevet landets trusselnivå til «kritisk», noe som betyr at et nært forestående terrorangrep er forventet å komme.

- Vi tror at disse arrestasjonene har gjort trusselen betydelig mindre, men vi kan ikke være sikre på at den omtalte planen (om å sprenge fly mens de er i lufta, red. anm.) er helt ødelagt, sier Michael Chertoff, minister for innenriks sikkerhet i Storbritannia, til Sky News.

Det betyr de mest ekstreme sikkerhetstiltakene i luftfarten siden 11. september i Storbritannia. Ingen får ta med noen form for håndbagasje ombord, alle sko blir gjennomlyst med røntegn, og reisende til USA blir ransaket enda grundigere.

Enkelte passasjerer har ifølge BBC blitt bedt om å drikke babymelk eller flytende medisin foran sikkerhetsvaktene for å bevise at det ikke er eksplosive kjemikalier. Flyplassene blir patruljert av bevæpnede sikkerhetsstyrker i langt større grad enn normalt.

FULL ALARM: Flyplasser over hele verden blir rammet av det ekstreme sikkerhetsnivået i Storbritannia i dag. Myndighetene frykter bomber i håndbagasjen. Arkivfoto: SCANPIX
FULL ALARM: Flyplasser over hele verden blir rammet av det ekstreme sikkerhetsnivået i Storbritannia i dag. Myndighetene frykter bomber i håndbagasjen. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

I USA har flyplassene i formiddag angivelig fått beskjed om at all form for væske, som drikke og hudkremer, er bannlyst fra dagens flygninger. For flygninger fra Storbritannia er terrorberedskapen nå hevet til «rødt» på amerikanske flyplasser, det høyest mulige nivået.

Fly stoppet på Gardermoen

De ekstreme sikkerhetstiltakene får konsekvenser også for norske reisende.

• Sjekk statusen på avganger til Storbritannia fra Norge akkurat nå

- To avganger ble stanset på Gardermoen i dag tidlig da nyhetene fra Storbritannia kom. Ett SAS Braathens-fly og ett fly fra British Airways som begge skulle tatt av til London, henholdsvis 07.40 og og 07.50, er nå holdt igjen på flyplassen, fortalte informasjonssjef Jo Kobro på Oslo Lufthavn Gardermoen i 09-tida.

Årsaken er at passasjerene var sjekket inn før meldingene om terroralarm hadde nådd Gardermoen.

- Vi har kansellert to avganger som skulle gått før klokka 14, i tillegg til flyet der passasjerene allerede var ombord. Disse måtte forlate flyet, forteller Foss Stene i SAS Braathens.

Da alarmen gikk i Storbritannia fikk alle utenlandske flyplasser med avganger til landet ordre fra transportministeren om at de samme bagasje-restriksjonene skulle gjelde også der.

- Bare pass og lommebøker kan tas med som håndbagasje på flyvninger til Storbritannia, sier Kobro.

image: Stanser flytrafikk til Storbritannia

Men så kom altså meldingen er Heathrow altså er helt eller delvis stengt.


Andre lufthavner

Også på Torp lufthavn i Sandefjord forventer ledelsen i dag store forsinkelser.

- Foreløpig har ikke situasjonen i Storbritannia fått annen konsekvens enn at de flyavgangene som er satt opp er forsinket, sa driftssjef Magne Ryggetangen til Dagbladet.no før meldingen om kanselleringene kom.

I alt skulle seks fly i dag tatt av  til Storbritannia fra Torp. Det første skulle egentlig hatt avgang 09.50.

Når det gjelder iverksettelse av ekstra sikkerhetstiltak diskuteres det fortløpende.

- Vi sitter og drøfter en rekke ulike alternativer, men vi avventer hvilke instrukser vi får fra myndighetene, sier Ryggetangen.

Fra Haugesund lufthavn er det kun én avgang til Storbritannia i dag, som forventes å kunne gå på et senere tidspunkt.

- Britisk anliggende

Luftfartstilsynet er i løpende kontakt med Avinor-personalet tilknyttet alle norske flyplasser. Foreløpig er det ikke snakk om ekstraordinære tiltak for norske flypassasjerer.

- Vi anser dette for å være et britisk anliggende. Derfor opprettholder vi det sikkerhetsregimet vi har, sier fungerende informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet Bjørn Erlandsen.

Han forteller at Luftfartstilsynet foreløpig er opptatt av å samle informasjon og få oversikt over situasjonen før de eventuelt trapper opp sikkerhetstiltakene her hjemme.

- Vi avventer situasjonen, og ser om eventuelt trusselvurderingene fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste) endrer seg, sier Erlandsen til Dagbladet.no.

• Er du på en britisk flyplass eller på andre måter direkte berørt av terroralarmen? Har du eller noen i nærheten mulighet til å ta bilder med mobil eller digitalkamera? Ta kontakt med Dagbladet på sms/mms 2400, epost [email protected] eller på telefon 24 00 00 00. Alle tips som benyttes blir honorert.

<B>GJORT OM TIL FESTNINGER:</B> Sikkerhetstiltakene ved britiske flyplasser har trolig aldri vært så omfattende som i formiddag.