Israel-Hamas-krigen:

Stanser forhandlinger om gisler

Hamas skal ha stanset forhandlingene med Israel om løslatelse av gisler, sier en palestinsk kilde til nyhetsbyrået Reuters. Dette har skjedd den 37. dagen i krigen mellom Israel og Hamas.

UTENFOR SYKEHUSET: Bilde utenfor al-Shifa-sykehuset i Gaza by lørdag kveld. Foto: Photo by Ismail Zanoun / AFP)
UTENFOR SYKEHUSET: Bilde utenfor al-Shifa-sykehuset i Gaza by lørdag kveld. Foto: Photo by Ismail Zanoun / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Forholdene ved sykehus i Gaza er fremdeles kaotiske. Verdens helseorganisasjon melder at de ikke får tak i sine kontakter inne på det beleirede sykehuset al-Shifa.

Ifølge de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene i Gaza har to spedbarn i kuvøse dødd, og 37 står i fare for å miste livet.

Israelske myndigheter melder at de har tilbudt å evakuere spedbarna fra sykehuset.

I alt fem personer har ifølge Gazas helsemyndigheter dødd på sykehuset som følge av mangel på elektrisitet etter strømbruddet lørdag. Aggregatene er nå helt tomme for drivstoff, og Israel har blokkert tilgangen på drivstoff, mat og livsviktige medisiner til Gaza.

Israelske Ha'aretz siterer søndag morgen Gazas helsemyndigheter på at al-Shifa-sykehuset er helt ute av drift, og ute av stand til å tilby noen former for medisinsk hjelp.

ANGREP: Luftangrep på Gazastripen søndag 12. november. Foto: FADEL SENNA / AFP / NTB
ANGREP: Luftangrep på Gazastripen søndag 12. november. Foto: FADEL SENNA / AFP / NTB Vis mer

Dette har skjedd:

12 pasienter, deriblant fem kuvøsebabyer, skal ha dødd på Shifa-sykehuset søndag, ifølge Hamas, skriver NTB.

Blant de tolv er det fem kuvøsebabyer og sju kritisk syke pasienter, hevder Hamas.

Sykehuset mangler drivstoff til sine generatorer og skal være omringet av israelske styrker.

Ifølge Hamas skal israelske styrker ha tilbudt 300 liter drivstoff til al-Shifa-sykehuset. Ifølge Hamas er dette bare nok drivstoff til 30 minutter elektrisitet.

De nekter også for å ha noe med al-Shifa-sykehuset å gjøre og de nekter for å ha takket nei til tilbudet fra Israel tidligere søndag om drivstoff.

UD har fått melding om at en norsk statsborger skal være død på Gazastripen. Det opplyser UD til Dagbladet.

Det var VG som først omtalte saken.

Pressevakt i UD Ane Haavardsdatter Lunde sier til VG at de ikke har fått bekreftet dødsfallet av palestinske helsemyndigheter, og derfor ikke kan gi en endelig bekreftelse på at personen er død.

UD er i kontakt med pårørende, opplyser Lunde til Dagbladet.

Det skal være rundt 250 norske statsborgere i Gaza, og over halvparten av dem er barn. Foreløpig har ingen nordmenn fått forlate området.

WHO: - al- Shifa-sykehuset er ikke et fungerende sykehus.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier ifølge Reuters, at WHO har opprettet kontakt med ansatte ved al-Shifa-sykehuset i Gaza.

- al- Shifa-sykehuset er ikke et fungerende sykehus, sier Ghebreyesus i en uttalelse.

80 svenske statsborgere får evakuere Gaza mandag, opplyser det svenske utenriksdepartementet, skriver Aftonbladet.

Disse personene blir nå kontaktet via SMS, e-post og telefon, skriver Aftonbladet.

- Utenriksdepartementet oppfordrer svensker i Gaza om ikke å begi seg til grensen ved Rafah før man har fått beskjed fra UD om at man har tillatelse fra lokale myndigheter til å passere grensa, skriver departementet i en mail.

De to første danske statsborgerne er evakuert fra Gaza. Det melder danske TV 2. Per nå er det fortsatt ingen nordmenn på evakueringslista.

Israel tilbød seg å levere drivstoff til Shifa-sykehuset for å holde driften i gang, men Hamas takket nei, hevder statsminister Benjamin Netanyahu.

Shifa-sykehuset, som er Gazastripens største, gikk lørdag tom for drivstoff til generatorene. Strømmen forsvant, og driften ved sykehuset har i stor grad stanset opp.

Ifølge sykehusets ledelse er tre kuvøsebabyer og en annen pasient døde som følge av dette, og en rekke andre risikerer å lide samme skjebne.

Sykehusområdet er nå omringet av israelske styrker og skal være under angrep.

Statsminister Benjamin Netanyahu hevder i et intervju med NBC News at Israel tilbød seg å levere drivstoff til sykehuset, men at Hamas takket nei.

Hamas skal ha stanset forhandlingene med Israel om løslatelse av gisler, sier en palestinsk kilde til nyhetsbyrået Reuters. Dette har skjedd den 37. dagen i krigen mellom Israel og Hamas.

Bakgrunnen skal være situasjonen ved Shifa-sykehuset. Israelske styrker skal ha omringet sykehuset, som er uten strøm og skal ha blitt angrepet.

Amerikansk kilder hevdet tidligere søndag overfor NBC News at det kunne være en avtale om løslatelse av rundt 80 gisler på trappene. Disse 80 skal være kvinner og barn, og det skulle angivelig skje i bytte mot løslatelse av 80 palestinske kvinner og mindreårige i israelsk varetekt.

(Dagbladet / NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer