Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stanser gransking av Ramin-Osmundsen

Per-Kristian Foss mener det holder at hun trakk seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil ikke gå videre i granskingen av tidligere barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen og omstendighetene rundt ansettelsen av Ida Hjort Kraby som nytt barneombud.

Det bekrefter stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) overfor Dagbladet.no.

- Jeg regner med å lukke den saken på komitémøtet på tirsdag, sier Foss, som også er saksordfører.

Ettersom Ramin-Osmundsen gikk av den 15. februar ser ikke Foss det som nødvendig å videreføre saken i komiteen.

I sitt møte tirsdag 12. februar ba komiteen om svar fra statsråden på en rekke spørsmål, blant annet om hennes habilitet i saken ble vurdert. 

Tok selvkritikk

Svarene kom allerede dagen etter.

I svaret tok Ramin-Osmundsen blant annet selvkritikk på sin egen redegjørelse av saken.

LEGGER SAKEN DØD: Per-Kristian Foss ser ingen grunn til å fortsette granskingen av den tidligere statsråden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LEGGER SAKEN DØD: Per-Kristian Foss ser ingen grunn til å fortsette granskingen av den tidligere statsråden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

«Jeg har de siste dagene fått en rekke spørsmål om mitt forhold til Kraby. Jeg kan i ettertid se at jeg så snart dette spørsmål ble reist, burde gått igjennom alle hendelser og gitt en samlet fremstilling av kontakten mellom oss», skrev hun.

Men da var allerede tillitten tynnslitt. I en meningsmåling utført av InFact for Dagbladet mente 56,5 prosent av hun burde trekke seg.

14. februar åpnet komiteen sak mot henne, og dette kunne ha resultert i en høring om saken.

Fikk først støtte av Jens

Statsminister Jens Stoltenberg rykket samme dag ut og forsvarte Ramin-Osmundsen. Han støttet seg til Justisdepartementet sin lovavdeling, som erklærte henne «ikke innhabil».

I en rekke møter og samtaler hadde Ramin-Osmundsen og statsministerens kontor gjennomgått hennes forhold til Kraby. På bakgrunn av det som kom fram fant ikke statsministeren noen grunn til å kaste Ramin-Osmundsen.

I mellomtiden kom det fram at også Kraby i en tale hadde erklært sin helhjertede støtte til Ramin-Osmundsen under en støttemiddag, i etterkant av at hun måtte gå av som UDI-direktør i mai 2006.

Da det i tillegg kom fram at Manuela Ramin-Osmundsen verken fortalte statsminister Jens Stoltenberg eller sine nærmeste medarbeidere sannheten om et møte hun hadde med venninne Anne Lise Ryel, der hun beskrev Kraby som en sterk kandidat til stillingen som barneombud, var det slutt på dansen.

- Jeg hadde store forhåpninger og ble skuffet, sa Jens Stoltenberg 15. februar, morgenen etter at han sammen med Ramin-Osmundsen annonserte hennes avgang.

GIKK 15. FEBRUAR: Da det ble kjent at hun ikke fortalte hele sannheten til statsminister Jens Stoltenberg ble barne og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen tvunget til å gå av.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media