Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanser jobbinnvandring etter svindelmistanke

Arbeidssøkere fra India, Nepal og Sri Lanka får ikke lenger innvilget oppholdstillatelse i Norge for å søke jobb her. Mistanke om svindel gjør at ordningen skal vurderes på nytt, skriver Aftenposten.

SVINDEL: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har gitt stoppordre for arbeidssøkere fra India, Nepal og Sri Lanka. Årsaken er ifølge ministeren mistanke om svindel.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SVINDEL: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har gitt stoppordre for arbeidssøkere fra India, Nepal og Sri Lanka. Årsaken er ifølge ministeren mistanke om svindel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB)): En ordning som ble innført i 2010, åpner for at fagutdannede personer utenfor EU skal få mulighet til å komme til Norge i seks måneder for å søke jobb. Første halvår kom det rundt 1.200 søknader om oppholdstillatelse på dette grunnlaget. Rundt tusen var fra India, Nepal og Sri Lanka.

Svindelmistanken har ført til at arbeidsministeren har gitt en stoppordre til Utlendingsdirektoratet. Ingen søknader fra personer i disse tre landene skal innvilges. I stedet skal hele den to år gamle ordningen om oppholdstillatelse for jobbsøkere vurderes på nytt.

- Det er rimelig klart at dette er et forsøk på svindel, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Aftenposten.

De norske ambassadene i disse landene har meldt tilbake om at søkerne kan ha brukt falske, kjøpte dokumenter for å tilfredsstille kriteriene for opphold.

- Vi må gjøre opp status. Det blir en vurdering av hvor viktig det er å tilfredsstille norske arbeidsgiveres ønske om å sikre seg kompetent arbeidskraft sett opp mot hvor mye arbeid og ressurser som skal brukes på å skille de seriøse fra de useriøse jobbsøkerne, forklarer Bjurstrøm. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media