STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

Corona-konspirasjon

Stanser konspirasjonsteori:
- Fauci bak coronaviruset

I siste liten stanset mektige Sinclair Broadcasting Group, som eier TV-kanaler over hele USA, et innslag med en konspirasjonsteoretiker som helt uten bevis hevdet at Anthony Fauci står bak coronaviruset.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Anthony Fauci er en av USAs fremste smittevernekspert og er blitt et svært berømt fjes under coronapandemien.

For mange er han en helt. Men tidvis har han havnet i konflikt med USAs president, Donald Trump, som har hatt et sterkt ønske om å tone ned pandemien. Mange Trump-tilhengere har derfor utpekt Fauci som en slags fiende, og Trump-administrasjonen kom selv med åpne angrep mot sin egen ekspert inntil for kort tid siden, melder AP.

Dermed er Fauci også blitt et mål for fullstendig grunnløse konspirasjonsteorier.

DR. ANTHONY FAUCI: Mener at noen stater åpnet for fort, og nå betaler må betale prisen. Bilder: Scanpix Vis mer

Snudde

Fauci på sin side sier at han bare forsøker å formidle fakta på en tydelig måte. Nylig fortalte Fauci på podkasten til David Axelrod at han og familien nå måtte leve med livvakter.

Lørdag snudde Sinclair Broadcast Group, som driver hundrevis av lokale ABC- og Fox-kanaler over hele USA. Nå vil de utsette og omarbeide et innslag som etter planen skulle ha blitt sendt denne helga. I innslaget blir det hevdet Fauci var ansvarlig for å utvikle coronaviruset, melder CNN.

PROGRAMLEDER: Eric Boling er programleder for America This Week og tidligere et kjent fjes hos Fox News. Foto: AP Photo/Richard Drew, File
PROGRAMLEDER: Eric Boling er programleder for America This Week og tidligere et kjent fjes hos Fox News. Foto: AP Photo/Richard Drew, File Vis mer

Konspirasjonsteorien skulle etter planen ha blitt sendt på TV-kanaler over hele USA i programmet «America This Week», som ledes av Eric Bolling. Lørdag sendte Sinclair et notat til sine 193 TV-kanaler om ikke å sende dette programmet.

- Etter en grundig gjennomgang av den planlagte episoden denne uka, er det klart at vi trenger å gi ytterligere kontekst til det svært kontroversielle innslaget om covid-pandemien og doktor Fauci. For å nå våre mål om å være en åpen og ærlig markedsplass for ideer og synspunkter - selv utrolig kontroversielle - må vi omarbeide innslaget for å forsikre oss om at seerne får den beste tilgjengelige informasjonen, sier visepresident for nyhetsavdelingen i Sinclair, Scott Livingston, i en uttalelse.

Episoden, som først ble lagt ut på Sinclairs nettsider, er også fjernet.

Konspirasjonsvideo

Bolling, som også er et kjent fjes fra Fox News, er programleder for det omstridte programmet. Der intervjuer han den diskrediterte forskeren Judy Mikovits. Hun er vaksinemotstander og blant annet kjent for sin rolle i den konspirasjonsteoretiske videoen «Plandemic», som ble kjent tidligere i vår, og som etter hvert ble fjernet fra plattformer som Facebook og Youtube. Under innslaget med Mikovits, står det en tekst under TV-bildet med spørsmålet: - Skapte doktor Fauci covid-19?

Mikovits hevder i innslaget at Fauci har utviklet og sendt coronaviruset til Wuhan i Kina. Bolling kommenterer at dette er en «heftig påstand», men utfordrer henne ikke ytterligere. Det finnes ingen bevis for at coronaviruset ble utviklet i et laboratorium, og det er åpenbart ingen bevis for at Fauci har vært involvert på noe som helst vis. Tvert imot er han en svært anerkjent smittevernekspert, som har jobbet for alle presidenter siden Ronald Reagan.

Etter at CNN omtalte innslaget fredag, begynte lokale TV-kanaler over hele USA å motta klager fra seere, som ikke ville at deres lokale kanal skulle sende det.

DISKREDITERT: Forskeren Judy Mikovits fremmer en særdeles ubegrunnet konspirasjonsteori mot Anthony Fauci. Foto: David Calvert for AP Images, File
DISKREDITERT: Forskeren Judy Mikovits fremmer en særdeles ubegrunnet konspirasjonsteori mot Anthony Fauci. Foto: David Calvert for AP Images, File Vis mer

Lørdag morgen forsvarte Sinclair først innslaget som et spørsmål om ytringsfrihet før de seinere snudde. På Twitter forklarer de hvorfor. De forsvarer også Fauci.

Bolling forsvarte først innslaget, men snudde lørdag. Han hevder selv at han ble tatt på senga av påstandene.

- Jeg erkjenner at innslaget trenger å bli omarbeidet for å gi bedre kontekst, og derfor utsetter vi episoden med én uke. La meg også si at jeg har enorm respekt for doktor Fauci og ser på ham som den ledende eksperte på dette temaet. De to siste månedene har jeg konsekvent forsøkt å få doktor Fauci på lufta slik at han kan gi kritisk viktig informasjon om viruset til offentligheten. Den invitasjonen er fortsatt åpne, sier Bolling til CNN.

- Alvorlige trusler

Fauci har fått mye kritikk fra Trump og tilhengerne hans. I et intervju med podkasten til David Axelrod, «The Axe Files», avslørte han også at han hadde mottatt alvorlige trusler og levde med livvakter.

- Jeg mottar ikke bare hatbrev, men faktiske alvorlige trusler mot meg, mot min familie, mot min datter, mot min kone. Det er folk som virkelig er sinte fordi de tror jeg forstyrrer livene deres med å pushe en helseagenda, sier Fauci, ifølge AP.

79-åringen var også sentral i arbeidet med aids-epidemien på 1980-tallet og beskriver stemningen nå som mye sintere.

- Jeg kan svært godt forstå at du må være forsiktig med de negative konsekvensene av det å stenge ned et samfunn. Det er forståelig, og det er grunnen til at vi alle forsøker å gjenåpne Amerika på en trygg måte. Men den fiendtligheten mot offentlige helsespørsmål er ikke bare vanskelig å forstå, men den er vanskelig i det hele tatt å prosessere, sier Fauci til Axelrod.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer