Stanser Moderna for unge voksne

Sverige stanser bruken av Moderna blant folk under 30 år, opplyser Folkhälsomyndigheten.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: Reuters / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag opplyser svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) at svenske myndigheter har besluttet å midlertidig stanse bruken av Moderna-vaksinen blant personer som er født i 1991 eller seinere.

FHM forklarer at dette gjøres som et føre-var-tiltak, og at årsaken til det er at Moderna-vaksinen gir økt risiko for hjertemuskel- og hjerteposebetennelse.

Svenske helsemyndigheter anbefaler nå at personer født i 1991 eller seinere skal tilbys Pfizer-vaksinen framover.

- Vi følger med på situasjonen og raskt grep slik at vaksinasjon mot covid-19 hele tiden skal være så trygt som mulig, samtidig som det gir god beskyttelse mot sykdommen, sier statsepidemiolog Anders Tegnell i FHM i en pressemelding.

- Dem som har fått første eller andre dose av Moderna-vaksinen nå nylig, trenger ikke å være urolige ettersom risikoen er veldig liten. Men det er fint å være kjent med hvilke symptomer man bør være oppmerksomme på, sier Tegnell, og viser til symptomer som brystsmerter, tungpusthet eller hurtig eller uregelmessig puls.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer

FHI bestemmer i Norge

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier til Dagbladet at dette er noe som Folkehelseinstituttet må ta en beslutning om i Norge.

- Vi i Legemiddelverket overvåker tilfeller av perikarditt og myokarditt i Norge, og følger veldig nøye med på utviklingen. Folkehelseinstituttet har gjort en større studie sammen med helsemyndighetene i Finland, Sverige og Danmark, hvor man har sett på forekomsten av perikarditt og myokarditt. Etter dette har svenske Folkhälsomyndigheten besluttet å stanse bruken av Moderna blant personer født i 1991 og seinere, sier Madsen til Dagbladet og fortsetter:

- I Norge er det FHI som må ta stilling til bruken av Moderna-vaksinen framover. Legemiddelverket sørger for bivirkningsovervåking, og FHI kjenner til alle våre data.

FEIRING: Slik, skal politikerne feire når Norge åpnes igjen. Video: Vegard Kruger. Vis mer

Tall i Norge

Bivirkningsovervåkingen til Legemiddelverket viser at det totalt har blitt meldt om 173 tilfeller av perikarditt i Norge, og totalt 95 tilfeller av myokarditt. 36 av de totalt 173 meldingene om perikarditt omhandlet personer under 30 år, mens 51 av de totalt 95 meldingene om myokarditt omhandlet personer under 30 år.

Hittil har det Legemiddelverket i Norge mottatt 131 meldinger om perikarditt etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen, og 36 meldinger etter vaksinasjon med Moderna-vaksinen. De har også mottatt 52 meldinger om myokarditt etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og 40 meldinger etter vaksinsjon med Moderna-vaksinen.

I Norge har det blitt satt betydelig flere Pfizer-doser, over seks millioner, enn Moderna-doser, over 1,7 millioner.

Hos de fleste pasientene har tilstanden gått over i løpet av kort tid, men i sjeldne tilfeller har det oppstått komplikasjoner. Den vanligste årsaken til hjertepose- og hjertemuskelbetennelse er imidlertid virusinfeksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer