Stanser norsk- hjelp til 600 barn

Ap og SVs frykt for kritikk fra Frp-hold om særbehandling, setter en stopper for at 632 fremmedspråklige barn får ekstra norskopplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) nekter Oslos byrådsleder Erling Lae (H) å bruke pengene til ekstra norskundervisning på de fremmedspråklige barna som trenger det mest. Bydelene har kartlagt hvilke fire- og femåringer som verken snakker norsk eller går i barnehage.

Byrådet ville at de ti millionene som er bevilget til formålet over statsbudsjettet skulle gå til disse 632 barna. Men Ap-statsråden vil følge Soria Moria-erklæringen som slår fast at alle barn innen et bestemt område skal nyte godt av ordningen.

Vil unngå konflikter

-  Det er viktig at ikke integreringstiltak skaper beskyldninger om at vi favoriserer innvandrere, sier Ap\'s gruppeleder i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen.

-  Selv om det er de som trenger et tiltak mest?

-  Ja, på en rekke områder har vi valgt å sette universalprinisippet over hensynet til målretting.

Det samme synet gir leder i kultur- og utdanningskomiteen, SVs Kari Pahle, uttrykk for.

-  Det er viktig at ikke integreringstiltak skaper grobunn for unødvendige konflikter, sier hun. Begge innrømmer at det nettopp er Frp som ville kunne starte en slik debatt. Det paradoksale er imidlertid at det nettopp er Frp som sammen med Høyre styrer integreringspolitikken i Oslo. Og de støtter selvsagt sin egen byråd for barn og utdanning, Torger Ødegård (H), fullt ut.

En god sosial profil

-  Vi er opptatt av å få en best mulig sosial profil på de tiltakene vi setter inn. Det er uforståelig for meg at sosialdemokrater heller vil subsidiere de som ikke har et beviselig behov framfor å hjelpe de som trenger det mest, sier Ødegård.

-  Vi må gjøre det som er riktig, ikke være så feige å skjele til hva vi tror kan bli kritikk av, sier byrådsleder Erling Lae.

Bydelsdirektør i Bjerke, Per Johannessen, reagerer sterkt på departementets beslutning. Han har allerede gitt beskjed til foreldrene av sju barn om at de kunne starte norskopplæringen om ei uke.

-  Vi har jobbet tverrfaglig sammen med de tillitsvalgte i lang tid for å gi dette tilbudet. Og vi har investert 100 000 kroner i utstyr. Det føles surt å få kontrabeskjed nå, sier han.

Konsentrering best

Byrådet får også støtte fra forskerhold.

-  Nyere forskning viser hvor viktig det er at hjelpen som gis, er intensiv. Og det har mye mer for seg å konsentrere ressursene om de man vet trenger det mest. Dette vil gi dem et langt bedre grunnlag for seinere leselæring, sier professor Torleiv Høien, som har 30 års erfaring innen leseforskning.

Statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) forsvarte beslutningen i går ved å vise til at «det er urettferdig å gi et individrettet særtilbud utelukkende til barn med minoritetsbakgrunn.»

Rune Gerhardsen, Ap\'s gruppeleder i Oslo bystyre