Stanser operering av jomfruhinner

Fra 1. juni la Volvat Medisinske Senter ned landets eneste tilbud om jomfruoperasjon. Begrunnelsen er at senteret ikke lenger vil løse kulturelle problemer på operasjonsbordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem siste årene har årlig et titall innvandrerkvinner fått jomfruhinnene sine sydd sammen for å sikre blødning bryllupsnatta.

Sjeflege Christian Loenniken sier det ikke var noen lett avgjørelse å legge ned tilbudet, ettersom senteret stadig får henvendelser fra livredde kvinner som ønsker operasjon for ikke å «bringe skam» over familien.

- På bakgrunn av den senere tids debatt om innvandrerkvinners rettigheter, ba senteret om en uttalelse fra Rådet for Legeetikk. Uttalelsen rådet oss til å gå bort fra denne type behandling, sier Loenniken til Dagsavisen.

Ap-politiker Saera Kahn støtter Volvats avgjørelse og kaller nedleggelsen symbolsk og grunnleggende nødvendig.

- Jeg har stor sympati for jentene som føler seg presset til å operere, men jentene må - sammen med politikere og resten av samfunnet - også sørge for å ta et oppgjør med ukulturen. Å gå med på inngrep er som å invitere til tvangsgifte, sier Kahn.

Kahns holdning blir møtt med vantro av Nadia, som selv ble bortført til Marokko for å giftes bort mot sin vilje.

- For en gifteklar jente hjelper det ikke å vente på at broer skal bygges mellom generasjonene når mangelen på jomfruhinne setter livet hennes på spill i dag, sier Nadia og får støtte av daglig leder Rita Karlsen ved Human Rights Service.

- Mange av jentene vi snakker med nevner Volvat som en siste utvei, som en livsforsikring. Det er ikke engang sikkert at seksuell omgang er årsak til at man mister jomfruhinnen, og da er det utrolig at vi skal ta bort redningsplanken deres og presse dem ytterligere til å dra til utlandet, sier Karlsen. NTB