Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Stanser reiser fra Europa

I en tale til nasjonen natt til torsdag forteller president Donald Trump at han stanser innreise fra Europa.

- Vi vil stanse alle reiser fra Europa til USA de neste 30 dagene. De nye reglene trer i kraft fredag ved midnatt, sier president Donald Trump rundt klokka to natt til torsdag.

Dette gjøres som et tiltak i kampen mot coronaviruset.

Kritisk til EU

I talen viser presidenten til at Verdens helseorganisasjon i dag erklærte at coronautbruddet er en global pandemi.

- I starten av utbruddet vi satte i gang reiserestriksjoner for Kina, sier Trump og fortsetter med å fortelle at amerikanske myndigheter erklærte en offentlig helsekrise og sendte ut det høyeste nivået av reiseadvarsler for andre land hvor viruset spredte seg.

I talen til nasjonen påpeker Trump at EU ikke hadde gjort nok for å stoppe spredningen av coronaviruset.

- Og ved å ta tidlige, intense grep, har vi sett dramatisk færre tilfeller av viruset i USA enn det nå er i Europa. EU klarte ikke ta de samme forholdsreglene og begrenset ikke reise fra Kina og andre «hotspots», sier Trump, som rett ut sier at smitten i USA har kommet fra europeiske reisende.

- Jeg nøler ikke med å innføre tiltak som kan redde livene til amerikanske borgere. Vi må sette politikk til side og samles for å håndtere denne krisen, sier Trump i talen.

Flere unntak

Kort tid etter talen kom Det hvite hus med noen presiseringer. Der kommer det fram at forbudet gjelder for dem som har vært fysisk til stede i ett av de 26 landene i Schengen i 14 dager før innreise til USA.

Folk som besøkte Schengen er unntatt fra innreiseforbudet dersom de er amerikanske statsborgere.

Unntaket gjelder også for dem som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger. Amerikanere og deres ektefeller på reise i Schengen-land får med andre ord lov til å reise hjem fra ferie- og jobbtur. Folk med ulike visum til USA er også unntatt fra forbudet.

Storbritannia og handel er også unntatt forbudet. Det opplyste Trump om i talen.

Kan koste Trump valget

Ifølge en oversikt fra John Hopkins University i USA var 1281 personer i USA bekreftet smittet med coronavirus onsdag og 36 personer bekreftet døde.

I forrige uke slo Goldman Sachs at viruset kan koste Trump seieren under høstens presidentvalg:

«Dersom koronavirusepidemien vesentlig påvirker USAs økonomiske vekst, kan det øke sannsynligheten for demokratisk seier i valget i 2020», skrev Goldman Sachs-analytikere.

Hele Norges coronakart