STANSES: Sammenslåingen av Norgesgruppen og Ica stanses midlertidig av konkurransetilsynet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
STANSES: Sammenslåingen av Norgesgruppen og Ica stanses midlertidig av konkurransetilsynet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Stanser sammenslåing av Ica og Norgesgruppen

Konkurransetilsynet stanser sammenslåingen midlertidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Konkurransetilsynet varslet i dag Norgesgruppen og Ica om at tilsynet vurderer å stanse samarbeidet mellom de to dagligvarekjedene mens saken behandles, det skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Partene har fått en frist til 8. mars med å kommentere varselet.

Fare for varig skade Avtalen mellom Ica og Norgesgruppen omfatter samarbeid om innkjøp og distribusjon.

I en pressemelding fra Norgesgruppen i fjor skrev de følgende:

- Samarbeidsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA Norge innebærer at ca. 60 prosent av ICA Norges volum vil bli distribuert av ASKO.  Økt volum for ASKO gir grunnlag for mer effektiv drift og økt konkurransekraft, det vil alle kunder nyte godt av.

Akkurat det er ikke Konkurransetilsynet like overbevist om. Tilsynet mener konkurranseskaden blant annet er knyttet til at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig. Tilsynet er også bekymret for varige skadevirkninger i leverandørmarkeder.

- Vi har kommet til at det er fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade dersom samarbeidet får pågå mens vi behandler saken, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer.

Samarbeidet var planlagt innledet 1. april.

Vil ivareta konkurranse Konkurransetilsynet startet sin vurdering av avtalen umiddelbart etter at denne ble inngått i midten av januar. Nå har tilsynet etter en foreløpig vurdering kommet til at det er rimelig grunn til å anta at avtalen er i strid med konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende avtaler.

- Avtalen kan svekke konkurransen mellom dagligvarekjedene. Vi vil nå se nærmere på hvorvidt avtalen kan øke faren for utøvelse av markedsmakt, enten gjennom koordinering mellom kjedene eller som følge av ensidig markedsmakt, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Tilsynet vil også se nærmere på om Norgesgruppens økte kjøpermakt kan føre til dempet konkurranse mellom kjedene, og mulige konkurranseskadelige virkninger i leverandørmarkedene. 

Godt i gang med samarbeidet - Vi har ingen indikasjoner på eller egne vurderinger som skulle tilsi at avtalen er i strid med lovverket, og vi har et godt håp om at avtalen vil bli realisert, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i NorgesGruppen til NTB.

Roskifte bekrefter at de to kjedene allerede er godt i gang med samarbeidet.

- Vi har hatt en dialog om hvordan avtalen skal praktiseres på logistikk- og IT-området. Dette er en stor og omfattende bit, som handler om planlegging av sortiment, kjøreruter, bestillingssystemer, struktur og så videre. Så har vi hatt enkeltmøter med leverandører og var i oppstarten av de innkjøpsmøtene som var bebudet, forteller Roskifte.

KONKURRANSEDIREKTØREN: - Vi har kommet til at det er fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade dersom samarbeidet får pågå mens vi behandler saken, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer. Foto: MARIT HOMMEDAL
KONKURRANSEDIREKTØREN: - Vi har kommet til at det er fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade dersom samarbeidet får pågå mens vi behandler saken, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer. Foto: MARIT HOMMEDAL Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer