AstraZeneca

Stanser utrulling av vaksine

Sør-Afrika har stanset den planlagte utrullingen av AstraZeneca-vaksinen etter nye funn.

FRIVILLIGE: Frivillige ved Chris Sani Baragwanath Hospital utenfor Johannesburg i Sør-Afrika stilte i november opp for å delta i AstraZenecas vaksinetesting. Foto: AP Photo/Jerome Delay
FRIVILLIGE: Frivillige ved Chris Sani Baragwanath Hospital utenfor Johannesburg i Sør-Afrika stilte i november opp for å delta i AstraZenecas vaksinetesting. Foto: AP Photo/Jerome Delay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det melder New York Times.

Dette er et stort tilbakeslag for landet, som for rundt ei uke siden mottok en million doser av vaksina. Disse dosene var tiltenkt helsearbeidere. Nå skal de isteden bruke vaksinene utviklet av Johnson & Johnson og Pfizer-Biontech.

AstraZeneca bekreftet lørdag kveld at deres coronavaksine ikke ser ut til å være effektiv mot mildt sykdomsforløp som følge av den sørafrikanske muterte varianten. Helseminister Zweli Mkhize uttalte søndag at myndighetene vil vente på råd fra forskere om hvordan de best kan gå frem, skriver Reuters.

Også i Norge

Også i Norge skal mange AstraZeneca-doser etter planen gis til helsearbeidere. Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund vil ha en ny vurdering av den avgjørelsen.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet har imidlertid sagt at helsearbeiderne ikke har grunn til å være bekymret.

- Ikke med de opplysningene vi har til nå. Det er flere vaksiner ute. Alle er effektive. Så er det slik at vi hele tida vurderer om det skulle være noen spesielle problemstillinger knyttet til enkelte vaksiner. Vi har ikke slike opplysninger nå, sa han søndag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer