Stanset 17. mai-tog

Toget ble bedt om å snu da det nærmet seg Slottet. Politiet vurderer nå om det er grunnlag for videre reaksjoner.

SPERRINGER: Politiet sperrer av deler av Karl Johans gate. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB
SPERRINGER: Politiet sperrer av deler av Karl Johans gate. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag rundt klokka 12.00 ba politiet et 17. mai-tog i Oslo sentrum på vei til Slottet om å snu.

- Det er avholdt et såkalt «alternativt 17. mai-tog». Dette var varslet på forhånd, og politiet kjente til dette, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

På det meste var det cirka 150 personer i toget.

- De beveget seg litt rundt i sentrum. På et tidspunkt begynte toget å bevege seg oppover Karl Johan, mot Slottet. Der var det på det tidspunktet et annet arrangement som ikke skulle forstyrres. Politiet satte derfor en sperre ved Frederiks gate, før de kom opp til Slottsplassen. Der ble toget snudd.

ERNA SYNGER: Statsminister Erna Solberg (H) synger nasjonalsangen med sin søster Ingrid og svoger Hallvard i Bergen, 17. mai. Video: NTB Vis mer

- Dokumentert godt

Toget fulgte politiets anvisning og snudde. Etter en stund løste det seg mer eller mindre opp, opplyser Gulbrandsen.

- De returnerte mot Eidsvolls plass, var samlet en kort tid der, før det nå har løst seg opp, sier operasjonslederen.

Politiet vurderer nå arrangementet opp mot smittevernbestemmelsene.

- Det som vil være en vurdering nå i ettertid er for eksempel dette med smittevern, og brudd på smittevernbestemmelsene. Politiet har dokumentert godt, både personer og den atferden som har vært i toget. Ved gjennomgang av det materialet, vil man se om det er grunnlag for noen reaksjoner i ettertid, sier Guldbrandsen.

Per nå har ikke politiet utstedt noen forelegg.

- Arrangør er mange av de samme personene som har hatt markeringer den siste tiden i forbindelse med covid-19-restriksjoner. Det er i hvert mange av de samme initiativtakerne.

Ifølge VG deltok også Svein Østvik, for mange kjent som Charter-Svein.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Østvik, foreløpig uten hell.

Spontant tog

Ifølge Dagbladets fotograf i Oslo sentrum oppsto det også et annet, spontant tog etter det offisielle programmt foran Slottet. Hundrevis av mennesker fulgte etter Garden, som marsjerte nedover Karl Johan i retning Stortinget.

Politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand opplyser til Dagbladet at de ikke er kjent med noe spontant 17. mai-tog som oppsto bak Garden, men at de ikke utelukker at det kan ha skjedd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer