- Stanset atom-terror

Amerikanske myndigheter sier at de har avverget et angrep med en radioaktiv bombe. En mann med tilknytning til al-Qaida er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er USAs justisminister John Ashcroft som kommer med opplysningene. Han sier de har pågrepet Abdullah Al Mujahir, en kjent terrorist som har tilknytning til al-Qaida, mens han planla å bygge og sprenge en radioaktiv bombe i Washington.

Mujahir er amerikansk statsborger og ble pågrepet 8. mai, da han ankom flyplassen i Chicago fra Pakistian. Han ble pågrepet etter tips fra flere uavhengige kilder, og ble i dag overført fra justisdepartementets ansvarsområde til militære myndigheter ved en marinebase i Sør-Carolina.

Gjeng-medlem


- Vi skal fortsatt våre årvåkne mot alle typer trusler, uansett om de kommer utenfra eller innenfra, sa Ashcroft.

Justisministeren kom med uttalelsene i dag, mens han var på besøk i Moskva. Han er i den russiske hovedstaden for å diskutere krigen mot terror.

Mujahir er et tidligere gjeng-medlem fra Chicago, som satt i fengsel på begynnelsen av 90-tallet. Seinere konverterte han til Islam.

Ashcroft sier at Mujahir reiste fra USA til Afghanistan og Pakistan i 2001 og møtte flere offiserer fra al-Qaida.

- Han fikk opplæringen hos fienden, og lærte blant annet om bomber og radioaktive våpen, sier Ashcroft.

Mujahir hadde amerikansk pass, og al-Qaida har etter alt å dømme trodd at han ville komme seg enkeltinn i landet.

En anonym regjeringskilde sier til nyhetsbyrået AP at målet for bomben trolig var Washington.

Mujahir har fått oppnevnt en forsvarer fra New York, men siden saken nå er overført militære myndigheter, vil ha få begrenset kontakt med advokaten sin.

Skitten bombe

USA har tidligere vært spekulert over om bin Laden hadde mer avanserte våpen enn de først trodde. Både avhør av Taliban-medlemmer og funn gjort inne i Afghanistan har gjort CIA redde. Nå er det altså bekreftet at al-Qaida har tilgang til såkalte «skitne bomber».

Med begrepet «skitten bombe» mener amerikanerne en tradisjonell bombe som sprer radioaktivt materiale over store områder. Bomben kan i teorien framstilles ved å fylle en høyeksplosiv tradisjonell bombe med radioaktivt materiale.

De kombinerer tradisjonelt sprengstoff med brukt kjernebrensel fra atomkraftverk, cesium fra farmasøytisk industri, plutonium fra et kjernevåpen eller annet høyradioaktivt materiale.

Eksplosjonen fra et slikt våpen kunne utløse en radioaktiv sky og langvarig atomforurensning. Hvis en radioaktiv bombe gikk av i Washington, kunne det tvinge menneskene bort fra store deler av byen i tiår eller hundreår. Det er praktisk talt umulig å rense en moderne storby for radioaktivt støv.

I 1950-årene forsket både USA og Sovjetunionen på slike våpen, som også ble testet. Mer avansert teknologi gjorde dem overflødige. Nå kan de friste terrorister.

Hadde attentatet lyktes, ville de vært et enormt tilbakeskritt i kampen mot terrorismen.

Fra Pakistan eller Russland

Washington Post har tidligere hevdet de hadde kilder på at bin Laden har kommet langt i sin streben etter masseødeleggelsesvåpen. Det skal være funnet detaljerte tegninger av slike våpen i Afghanistan.

Amerikansk etterretning skal også ha opplysninger om at bin Laden deltok på et møte i fjor, der det ble vist fram en beholder som angivelig inneholdt radioaktivt materiale.

Det radioaktive materialet kommer etter alt å dømme enten fra Pakistan eller Russland. Russiske myndigheter har de siste årene rapportert om flere forsøk på tyveri av uran og plutonium.

Også bin Laden selv har sagt han er i besittelse av slike våpen:

- Jeg vil erklære at hvis Amerika bruker kjemiske våpen eller atomvåpen mot oss, vil vi svare med kjemiske våpen eller atomvåpen. Vi har slike våpen som en forsikring, sa han i et intervju i november i fjor.

Sjekket

Etter 11. september ble en rekke stater bedt om å iverksette grundig etterforskning for å sjekke om terrorister kunne ha kommet seg inn i landet med radioaktivt materiale. Talibans tidligere ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef, har hele tida avkreftet at de har tilgang på slike våpen.

- De har ikke engang moderne våpen, langt mindre masseødeleggelsesvåpen.

ARRESTERT: Denne mannen, Abdullah al Muhajif, kunne i følge amerikanske myndigheter, satt flere tusen amerikanske liv i fare med en radioaktiv bombe.