Donald Trump

Stanset av internt opprør

Tidligere president Donald Trump gjorde alt han kunne for å få omgjort valgresultatet etter nederlaget i fjor. En fersk rapport viser hvordan et internt opprør trolig hindret at han fikk plassert lojalister i toppen av justisdepartementet.

PRESSET: USAs tidligere president, Donald Trump, gikk langt for å å omgjort valgresultatet etter nederlaget i november i fjor. Foto: Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock
PRESSET: USAs tidligere president, Donald Trump, gikk langt for å å omgjort valgresultatet etter nederlaget i november i fjor. Foto: Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Fortsatt hevder den tidligere amerikanske presidenten helt uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham.

Torsdag kom en granskningsrapport fra justiskomiteen i Senatet, som ledes av Demokratene. De har sett på hvordan han opptrådte overfor det amerikanske justisdepartementet etter valgnederlaget. Det er rystende lesning for mange.

Den omtales av en lang rekke internasjonale medier, som The Guardian, AP og CNN.

VAKSINE-OPPFORDRING: Donald Trumps oppfordring om å ta vaksine ble ikke spesielt godt mottatt, da han snakket på et velgermøte i Alabama i helga. Foto: Marvin Gentry / Reuters / NTB Vis mer

Gikk av

Etter valget i november, som Trump tapte med klar margin mot demokratenes kandidat, Joe Biden, forsøkte Trump intenst å få omgjort valgresultatet. I desember gikk justisministeren hans, William Barr, av. Han har gjort det klart at han ikke fant bevis for anklagene om omfattende valgfusk. Jeffrey Rosen ble deretter innsatt som fungerende justisminister.

Trump på sin side forsøkte å få innsatt en enda mer lojal justisminister slik at han kunne bruke departementet til å få omgjort valgresultatet. Dette forsøket ble imidlertid stanset av et internt opprør hvor mange truet med å slutte i jobben, ifølge den ferske rapporten.

- Dette øyeblikket var rystende nært ved å rive i stykker grunnloven fordi Donald Trump prøvde å undergrave, korrumpere grunnloven og justisdepartementet, sier den demokratiske senatoren Richard Blumenthal etter at rapporten ble offentliggjort.

Allerede på valgnatta forsøkte Trump å erklære seg som vinner. Deretter fulgte en lang, lang rekke søksmål. De endte med tap etter tap for Trump fordi advokatene hans, ledet av Rudy Giuliani, ikke la fram overbevisende beviser på påstanden om omfattende valgfusk.

- I den første fasen går Trump til domstolene. Han taper hvert eneste søksmål hvor det hevdes at det forekom valgfusk. Deretter beslutter han å ta over justisdepartementet og justisministeren, og bruke justisministeren til å fremme et narrativ til delstatene om å få dem til å slutte å sende inn stemmetallene fra valgmannskollegiet. Når det mislykkes, så er det tredje steget å slippe løs mobben mot Kongressen den dagen vi talte stemmene, sier den demokratiske senatoren Dick Durbin til CNN.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

Møte i Det hvite hus

Rapporten fra Senatet beskriver blant annet et møte i Det hvite hus om kvelden 3. januar. Der skal Trump ha vurdert å sparke fungerende justisminister Rosen og utnevne assisterende riksadvokat Jeffrey Clark til å ta over jobben hans.

- Én ting vi vet er at du, Rosen, ikke kommer til å gjøre noe for å omgjøre valget, sa Trump til Rosen i møtet, ifølge rapporten.

Clark skal ha vært langt mer åpen for å forfølge Trumps fullstendig udokumenterte påstander om valgfusk, og presset Rosen til å si offentlig at de ble etterforsket. Men flere personer som var til stede under det tre timer lange møtet sa til Trump at de ville gå av dersom han gjorde Clark til fungerende justisminister.

Advokat i Det hvite hus, Pat Cipollone, skal ha vist til et brev fra Clark hvor han oppfordret folkevalgte i Georgia om å innkalle til en spesial-sesjon om valgresultatet. Georgia er en av delstatene Trump tapte, og hvor de republikanske folkevalgte i delstaten ble utsatt for et enormt press fra Trump.

Cipollone beskrev imidlertid forslag fra Clark som en «draps- og selvdrapspakt». Cipollone skal også ha truet med å slutte under møtet i Det hvite hus, ifølge rapporten.

- Følger ikke internett

Richard Donoghue, som var fungerende visejustisminister under Rosen, skal ha advart Trump om at alle assisterende riksadvokater, kanskje andre statsadvokater og andre seniormediarbeidere ville slutte i hopetall hvis Trump erstattet Rosen med Clark.

Senatsrapporten, som er på snaut 400 sider, skriver også at Trump ringte minst ni ganger til Rosen eller Donoghue eller begge og krevde å få vite hvorfor justisdepartementet ikke gjorde mer for å etterforske de grunnløse anklagene om at valget ble stjålet fra ham.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Dere følger ikke internett på den måten jeg gjør, skal Trump blant annet ha sagt til både Donoghue og Rosen.

- Justisdepartementet kan ikke bare trykke på en bryter og forandre valget, svarte Rosen den daværende presidenten, ifølge CNN.

Det skal ha fått Trump til å be om at justisdepartementet kom med en offisiell erklæring om at valget var korrupt.

- Overlat resten til meg og de republikanske politikerne, sa Trump, ifølge rapporten.

Dette kom etter at departementet hadde gransket påstandene og ikke funnet noen beviser for at det hadde forekommet omfattende valgfusk.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Massiv og varig skade

Justiskomiteen i Senatet sier at rapporten er foreløpig, og at de kommer til å fortsette å intervjue vitner og granske hendelsen.

- Disse funnene viser hvor nært Donald Trump og lakeiene hans kom til å rive ned demokratiets rekkverk. For å gi liv til Trumps valgløgner, klarte Jeffrey Clark neste å ta kontroll over justisdepartementet hvor han kunne ha gjort massiv og varig skade, sier den demokratiske senatoren Sheldon Whitehouse til pressen.

Få dager etter møtet i Det hvite hus, 6. januar, kulminerte det hele da tusenvis av rasende Trump-tilhengere angrep Kongressen. De hadde da fått beskjed fra Trump om å marsjere ditt og «slåss som helvete» fordi han hevdet at valget var stjålet fra ham.

Omtalt som en helt

Republikanerne i komiteen sendte også ut sin egen rapport torsdag via kontoret til senator Chuck Grassley. De har i all hovedsak fortsatt å være svært lojale mot Trump også etter det dødelige angrepet mot kongressen.

I rapporten tegner de bildet av Trump som en helt, som ignorerte forslagene fra Clark, og som nektet å sparke den øverste ledelsen i justisdepartementet.

Rapporten kommer med den mildt sagt oppsiktsvekkende påstanden om at Trump var bekymret for valgsystemet generelt og ikke opptatt av seg selv. Dette til tross for at han offentlig kjempet for å bli værende i Det hvite hus og også presset visepresident Mike Pence til å hjelpe seg, skriver AP.

- Trump lyttet til seniorrådgivere og fulgte deres råd og anbefalinger, heter det i den republikanske rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer