Dagbladet avslører:

Stanset behandling av skadde soldater

Utenriksdepartementet sa ja. Så sa Emilie Enger Mehls departement full stopp for å ta imot ukrainske soldater i Norge. Det fortalte hun aldri til Stortinget. - I beste fall tåkelegging, sier kontrollkomiteens leder til Dagbladet.

SA STOPP: Justisdepartementet, ledet av Emilie Enger Mehl (Sp), sa stopp etter at Utenriksdepartementet først sa ja til å behandle ukrainske soldater i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SA STOPP: Justisdepartementet, ledet av Emilie Enger Mehl (Sp), sa stopp etter at Utenriksdepartementet først sa ja til å behandle ukrainske soldater i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fortalte nylig at det går mot høring i kontrollkomiteen. Det er regjeringens håndtering av norsk Ukraina-bistand som skal under lupen.

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) sier at komiteens selvstendige undersøkelser har gitt oppsiktsvekkende funn.

Frølich etterlyser nå flere svar fra regjeringen, særlig fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Det er håndteringen av særlig den ukrainske forespørselen om å behandle sårede soldater i Norge som er det springende punktet.

Mehl sa stopp

Dagbladet fortalte i vår at Ukraina ved fire ulike anledninger ba Norge om å ta imot sårede soldater. Først på gang fire ble svaret ja fra regjeringen.

Saken ble også diskutert i Stortinget i vår, men viktig informasjon manglet da Mehl svarte for seg, kan Dagbladet nå fortelle: Mehl fortalte ikke Stortinget at hennes departement stanset saken i flere uker, etter at en annen del av regjeringen først sa ja til å ta imot skadde soldater fra fronten.

- Utenriksdepartementet sa først ja til å ta imot soldatene. Så sa Justisdepartementet full stopp, og ventet i en måned. Det nevnte aldri Mehl da hun svarte Stortinget, sier Frølich.

- Og dette ville du gjerne ha visst?

- Ja. Det er åpenbart veldig relevant at justisministeren opplyser overfor Stortinget at hun satt foten ned for å behandling av soldatene, mens Utenriksdepartementet sa ja.

- I beste fall tåkelegging

Frølich vil ikke utelukke at justisministeren kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget - et alvorlig overtramp, i så fall.

- Alvorlighetsgraden på det som har skjedd må vi vurdere etter å ha fått nye svar fra Mehl. Det som er klart er at dette er informasjon som åpenbart har interesse for Stortinget. Dette er i beste fall tåkelegging. Det kunne påvirket debatten Stortinget hadde om saken den gang, sier Frølich.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i en e-post til Dagbladet at hun og resten av regjeringen har svart Stortinget ved flere anledninger i denne saken.

Mehls svar

Mehl besvarer ikke kritikken fra Peter Frølich, eller de nye opplysningene om at det var hennes departement som stanset prosessen i flere uker.

- Spørsmålene fra Stortinget er besvart fortløpende. I brev til Stortingets presidentskap av 31. mai ble det, på spørsmål fra Stortinget om Norge kunne tilby medisinsk evaluering av skadde ukrainske soldater, opplyst om at Norge ville bidra med dette, skriver Mehl.

- Det ble også understreket at Norge ikke har erfaring med medisinsk evakuering av militært personell fra en pågående konflikt, og at det derfor hadde vært behov for å kvalitetssikre at det var innenfor regelverket også å inkludere militært personell i ordningen med medisinsk evakuering, skriver justisministeren videre.

Emilie Enger Mehl gir ingen kommentar til påstander om at hun i «beste fall har tåkelagt» saken overfor Stortinget.

- Dersom Stortinget har ytterligere spørsmål, vil jeg selvfølgelig bidra til å besvare disse, skriver hun i e-posten til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer