Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsstraff

Stanset henrettelse i tolvte time

Bare én time før drapsdømte Ruben Gutierrez (43) etter planen skulle henrettes i Texas, besluttet høyesterett at henrettelsen må utsettes.

DØDSDØMT: Ruben Gutierrez (43) er dømt for drapet på en 85 år gammel kvinne i Texas i 1998. Tirsdag ble den planlagte henrettelsen stanset av høyesterett. Foto: Texas Department of Criminal Justice/Handout via REUTERS
DØDSDØMT: Ruben Gutierrez (43) er dømt for drapet på en 85 år gammel kvinne i Texas i 1998. Tirsdag ble den planlagte henrettelsen stanset av høyesterett. Foto: Texas Department of Criminal Justice/Handout via REUTERS Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Gutierrez er dømt for å ha knivstukket en 85 år gammel kvinne for 22 år siden. Forsvareren hans har bedt om at henrettelsen stanses fordi han mener Gutierrez religiøse rettigheter brytes fordi fengselsvesenet nekter ham å få ha med seg en prest inn i dødskammeret. Én time før henrettelsen etter planen skulle skje tirsdag, fikk katolske Gutierrez støtte fra høyesterett, melder AP.

KAN HENRETTES: 18 år gamle Murtaja Qureiris risikerer dødsstraff, etter å ha blitt arrestert etter en sykkeldemonstrasjon som 13-åring. Video. CNN Vis mer

- Som en hengiven katolikk krever Gutierrezs tro assistanse fra en geistlig til å hjelpe ham fra livet og inn i etterlivet. Texas Department of Criminal Justice har forandret retningslinjer for sin egen bekvemmelighet. Men åndelig støtte på dødstidspunktet handler ikke om bekvemmelighet. Det er en lovfestet rettighet, sier Gutierrez advokat, Shawn Nolan.

Ran i 1998

Høyesterett har derfor beordret en midlertidig stans i henrettelsen fram til en annen domstol tar stilling til om Gutierrez skal få lov til å få støtte av en åndelig veileder inne i dødskammeret.

DØDSKAMMER: Dette bildet fra Huntsville i Texas viser en båra den dødsdømte blir spent fast på før gift injiseres. Foto: AP Photo/Pat Sullivan, File
DØDSKAMMER: Dette bildet fra Huntsville i Texas viser en båra den dødsdømte blir spent fast på før gift injiseres. Foto: AP Photo/Pat Sullivan, File Vis mer

Gutierrez skal ha forsøkt å stjele 600 000 dollar (snaut 6 millioner kroner) fra Escolastica Harrison i 1998. Den 85 år gamle kvinnen skal ha oppbevart beløpet i kontanter hjemme hos seg selv i Brownsville i Texas. Ranet skal ha endt med at Gutierrez drepte henne. Han ble dømt til døden.

Gutierrez selv hevder at han ikke drepte Harrison. Forsvareren hans sier også at det ikke finnes fysiske bevis som knytter ham til drapet. Det var også to andre personer som ble siktet i saken.

- Påtalemyndigheten har kjempet mot en DNA-test i hver eneste runde, men det ville da være i offentlighetens interesse å tillate DNA-testing, mens domstolene vurderer Gutierrez sak, for å forhindre en feilaktig henrettelse i framtida, sier Nolan, ifølge AP.

Statsadvokat i Cameroin County, Luis Sanez, beskriver Gutierrez anker som en «utsettelsestaktikk».

- Det er på tide at rettferdighet skjer fyllest for fru Harrison, sier Saenz.

Corona-pause

Dersom henrettelsen hadde blitt gjennomført, hadde det vært den første i Texas siden 6. februar og den andre i hele USA siden store deler av landet stengte ned under coronapandemien. Missouri gjenopptok gjennomføringen av henrettelser 19. mai.

Tidligere i år ble seks henrettelser utsatt i Texas som følge av coronautbruddet. Gutierrez hadde også søkt om en coronautsettelse, men dette ble avvist av en ankedomstol fredag i forrige uke.

Antallet coronatilfeller stiger i Texas, men fengselsmyndighetene opplyser at de har innført sikkerhetstiltak slik at henrettelser kan gjennomføres som planlagt. Disse tiltakene omfatter blant annet at de som bidrar under henrettelsen får en temperatursjekk før de kommer inn. De må også være ikledd beskyttelsesutstyr, skriver AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!