Stanset kreft med ny medisin

Amerikanske forskere kan ha funnet en kur som hindrer spredning av kreftceller. Ved hjelp av en kombinasjon av to medikamenter har forskerne fjernet kreftceller hos mus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende resultatene har fått forskerne ved det amerikanske National Cancer Institute til å juble. Etter omfattende forsøk på mus har de klart å stanse spredningen av kreftceller ved hjelp av to medikamenter. Ved å injisere stoffene Endostatin og Angiostatin forsvant kreftcellene etter et par uker, og de kom ikke tilbake.

- Disse to nye stoffene blokkerer blodtilførselen til kreftcellene. De er utrolig effektive i å hindre kreftcellene i å vokse, og de kan også kurere mus med relativt store svulster, sier lederen for kreftinstituttet dr. Richard Klausner til CNN.

De to stoffene skal virke mot alle kreftformer, også leukemi.

Forsøk på mennesker

I løpet av året skal de to stoffene prøves ut på mennesker. Rundt 30 kreftpasienter skal delta i det som kan føre til en ny og effektiv kreft-behandling.

- I motstetning til strålebehandling ser det ut til at denne behandlingsformen ikke gir ubehagelige bivirkninger, sier dr. Klausner.

- Svulstene virker ikke å være motstandsdyktige mot de nye medisinene, slik tilfellet kan være med strålebehandling, sier Klausner.

Avmålte

Flere forskere er skeptiske til forsøkene. Hittil er det bare spesielt avlet mus som er utsatt for forsøkene, det er slett ikke sikkert at mennesker reagerer på samme måte, advarer de. Dr. Klausner er også avmålt:

- Vi vet ikke om dette er den kreft-kuren vi har lett etter - det er ikke sikkert at vi noensinne finner en vidundermedisin.