Ulovlig fuglejakt:

Stanset med over 2000 trost

Tatt i felles aksjon.

BESLAG: Tolletaten i Kristiansand gjorde et makabert funn hos tre italienske jegere, som prøvde å ta seg med 2027 nedfryste troster ut av landet. Video: Tolletaten / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En delegasjon med italienske jegere ble fredag ettermiddag 29. oktober stoppet i en tverretatlig aksjon i Kristiansand. Jegerne var på vei ut av landet med 2027 nedfryste troster.

Det skriver Tolletaten i en pressemelding.

Økokrim ble tipset om jegerne via en publikum, før de varslet Agder politidistrikt og Tolletaten i Kristiansand.

- Dette er et veldig godt eksempel på en vellykket tverretatlig aksjon. Her reagerte alle raskt og vi fikk avdekket miljøkriminalitet og et grovt smuglingsforsøk. Det er ikke så vanlig at vi finner kommer over beslag som dette. I mine 25 år i Tolletaten i Kristiansand kjenner jeg ikke til at vi har stoppet noen med så mange ulovlig jaktede fugler før, sier tolloverinspektør Per Otto Smithsen.

Foto: Tolletaten
Foto: Tolletaten Vis mer

41 fugl fredet

I beslaget var det flest rødvingetroster og en del gråtroster som er lovlige å jakte på, dersom en har tillatelser i orden. Kun en av de tre personene i bilen hadde registrert seg i Jegerregisteret.

- Det ble beslaglagt 41 fugl som er fredet i Norge. Det var 31 svarttrost og 10 måltrost. Alle fuglene var nedfrosset og var tiltenkt utført til utlandet til egen husholdning. Samarbeidet mellom Toll, Statens naturoppsyn, Økokrim og Agder politidistrikt har vært avgjørende for at denne saken ble avdekket og avgjort så raskt. Det viser at det kan lønne seg å komme med tips om miljøkriminalitet, sier miljøkrimkoordinator i Agder politidistrikt, Torvild Selås.

Fikk forelegg

De tre italienerne som ble stoppet, ble hver for seg ilagt forlegg på 15 000 kroner. Foreleggene ble vedtatt av samtlige tre. De 1986 trostene som var lovlig skutt, fikk jegerne lov til å ta med seg.

- Dette er ulovlig jakt som vi ser alvorlig på og vi er svært glade for at publikum tipset Økokrim om jaktlaget, sier miljøkrimjurist og påtaleansvarlig Ole Martin Paulsen.

- Voldsomt

Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad, var ikke kjent med beslaget da Dagbladet tar kontakt.

- Det var voldsomme mengder. Det er ikke unormalt at det skytes trost i Norge, men i disse mengdene var veldig spesielt.

OVERRASKET: Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad, ble overrasket da han fikk høre om Tolletatens beslag. Foto: NJFF
OVERRASKET: Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad, ble overrasket da han fikk høre om Tolletatens beslag. Foto: NJFF Vis mer

Farstad forklarer deretter at trosten fra gammelt av er anerkjent god mat, og at det spises en god del av den lenger sør i Europa.

- Dette kan speile jaktkulturen derfra. Vi har god bestand av gråtrost i Norge, men det som derimot ikke er bra i denne saken er at de har skutt to arter som er fredet. Derfor er det bra at saken nå er blitt håndtert av politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer