Opplysninger til Dagbladet:

Stanset på hastemøte

Søndag formiddag forsto Helga Pedersen: Selv hennes eget fylke ville ikke støtte henne. Kort tid seinere trakk hun seg. Pedersen «kan ikke redegjøre» for hvilke fylker som faktisk ønsket henne som ny partisekretær i Ap, men mener likevel at hun kunne vunnet.

GIR SEG: Helga Pedersen vil ikke utfordre Kjersti Stenseng og valgkomiteen likevel. Ifølge Dagbladets opplysninger kom nådestøtet fra Pedersens eget fylke. Foto: Anders Vanderloock / NTB
GIR SEG: Helga Pedersen vil ikke utfordre Kjersti Stenseng og valgkomiteen likevel. Ifølge Dagbladets opplysninger kom nådestøtet fra Pedersens eget fylke. Foto: Anders Vanderloock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har bestemt meg for at jeg ikke stiller som kandidat til å bli partisekretær, sier Helga Pedersen til TV 2.

Pedersen sier at hun tok beslutningen søndag morgen.

Dagbladet skrev lørdag kveld at kilder i Arbeiderpartiet, relevante fylkeslag og fagbevegelsen forventet at Pedersen skulle lansere seg selv som kandidat til å bli partisekretær søndag ettermiddag.

Stanset av sine egne

Lanseringen skulle skje etter et det ekstraordinære styremøtet i Finnmark Ap i dag.

Men før det digitale styremøtet i dag, forsto Helga Pedersen at hun ikke engang hadde sitt eget fylke i ryggen. Det sier en rekke kilder med kjennskap til prosessen.

Det ble i dag klart at flertallet i Finnmark Ap ville stille seg bak valgkomiteens innstilling og dermed støtte Kjersti Stenseng.

Fylkesleder: - Aldri vurdert Helga

Dermed var ethvert forsøk på å utfordre den sittende partisekretæren dødfødt.

- Helga Pedersen klargjorde for oss at hun ikke lengre var kandidat, sier Kristina Hansen, leder i Finnmark Ap, til Dagbladet.

Hansen vil ikke svare på om Finnmark Ap faktisk støttet Helga Pedersens kandidatur.

- Det er et hypotetisk spørsmål. Nå har Helga Pedersen trukket seg, svarer Hansen.

- Hadde Helga Pedersen på noe tidspunkt støtte fra Finnmark Ap?

- Det er også et hypotetisk spørsmål, sier Kristina Hansen.

- Helga Pedersen har sagt at hun er aktuell. Men Finnmark Ap har aldri tatt stilling til det. Det skulle vi etter planen gjøre i dag, men vi kom aldri så langt før Helga Pedersen trakk seg, sier fylkeslederen videre.

- Fikk Pedersen signaler om at Finnmark Ap ikke støttet henne?

- Det er enda et hypotetisk spørsmål, sier Hansen.

Lanseringsplan

Seint lørdag kveld publisert TV 2 en sak hvor en Ap-ordfører åpner for å være den som lanserer Pedersen til kampvotering på landsmøtet.

Kilder i Ap tolket dette som første del av Helga Pedersens lanseringsstrategi: Først skulle noen si seg villig til å fremme henne. Og så skulle Pedersen, med Finnmark Ap i ryggen, si at hun var klar for å ta kampen mot Stenseng.

Tror hun kunne vunnet

Helga Pedersen svarer ikke på om partileder Jonas Gahr Støre har presset henne, men ifølge Dagbladets opplysninger var det altså hennes eget fylkeslag som torpederte den planlagte lanseringen.

- Jeg mener jeg hadde en rimelig mulighet til å vinne på landsmøtet. Beslutningen om å trekke meg handler om livet etter voteringen, og det å ha tilstrekkelig støtte til å gjøre en god jobb som partisekretær. Det føler jeg at jeg ikke har, sier Pedersen til Dagbladet søndag formiddag.

- Hadde du et enstemmig Finnmark Ap i ryggen?

- Det må Finnmark Ap nesten få svare på, sier Helga Pedersen.

- Hvilke fylker hadde du støtte fra?

- Det er ikke jeg den rette for å redegjøre for, sier Pedersen.

- Det er ingen fylkeslag som har sagt de skal støtte deg?

- Det er ikke jeg den rette til å svare på, det må nesten alle fylkene svare på.

- Du sier du hadde bred støtte. Men hvem støttet deg?

- Det er basert på alle de tilbakemeldingene jeg har fått fra veldig mange ulike miljøer i Ap i hele landet.

Internt sinne

Frykten - og sinnet - internt i Arbeiderpartiet har vært stort etter at Helga Pedersen åpnet opp for å utfordre valgkomiteens enstemmige innstilling.

Valget på landsmøtet er seint fredag ettermiddag og ville overskygget inngangen til og hele landsmøtet, som begynner torsdag formiddag.

Dagbladet er også kjent med at hvis Helga Pedersen skulle ha stilt, ville andre fylkeslag vurdert å stille motkandidat.

Hele kabalen i sentralstyret ville også bli satt i spill der Nord-Norge ville ha mistet de ekstra plassene de har fått og selv mektige Raymond Johansen, som har det tredje setet fra Oslo i sentralstyret, ville risikert å miste plassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer