Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Stanset spredningen - kommer med bønn

I den lille italienske landsbyen Vo har de klart å stanse spredningen av corona.

STANSET CORONASPREDNING: I den norditalienske byen Vo har de ikke hatt et nytt tilfelle av coronasmitte siden fredag i forrige uke. Byens ordførerer er klar på hva han mener er årsaken. Foto: NTB Scanpix / AP
STANSET CORONASPREDNING: I den norditalienske byen Vo har de ikke hatt et nytt tilfelle av coronasmitte siden fredag i forrige uke. Byens ordførerer er klar på hva han mener er årsaken. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

«Test, test, test», var WHOs generalsekretær tydelige budskap til verdens ledere tirsdag.

OPPFORDRING: Direktør for intensivbehandlingen ved Peking Union Medical College, Du Bin, har en tydelig oppfordring til resten av verden i møte med corona-pandemien. Video: AP/NTB Vis mer

Et eksperiment i den lille landsbyen Vo i regionen Veneto nord i Italia, underbygger dette budskapet.

Der kan det nå tyde på at de har fått kontroll på spredningen av coronaviruset. Siden fredag i forrige uke har ikke byen fått et eneste nytt tilfelle av coronasmitte, melder Sky News.

Byens ordfører Giuliano Martini er klar på hva han mener er hovedårsaken til det:

- Testing var livsviktig. Det har reddet mange liv, sier Martini, ifølge britiske Sky.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Testet alle

For eksperimentet i landsbyen Vo var enkelt.

Samtlige av byens om lag 3300 innbyggere har blitt testet for coronaviruset, uavhengig om de viste symptomer eller ikke.

Alle som har fått påvist viruset, er blitt satt i isolasjon. Det samme har personer som har vært i kontakt med noen som har fått påvist viruset.

Infeksjonseksperten og professoren Andrea Crisanti, som til daglig er tilsatt ved Londons Imperial College, har tatt del i prosjektet, og ber nå andre land om å følge i Vos fotspor.

«TOMME» BYER: Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av det nye coronaviruset Covid-19, og myndighetene tar drastiske grep for å forhindre ytterlige smitte. Video: AP Vis mer

Han sikter særlig til USA og Storbritannia, hvor prøvetaking har skjedd i langt mindre grad enn for eksempel i Norge.

- I Storbritannia er det en hel rekke infeksjoner som blir fullstendig ignorert. Vi var i stand til å holde spredningen i sjakk her fordi vi identifiserte og eliminerte tilfellene som var skjult og isolerte dem. Det er det som utgjør forskjellen, sier Crisanti til Financial Times.

- Test, test, test

Det var nettopp denne tilnærmingen til pandemien WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus anbefalte alle land å ta under sin daglige pressekonferanse tirsdag.

Han berømte mange land for å ha innført en rekke tiltak for å sørge for sosial distansering, som for eksempel karantene og isolasjon, men sa at disse må komme i tillegg til, ikke istedenfor, testing.

- Sosial distansering kan hjelpe til å stanse spredningen. Det samme kan håndvask, og å hoste i albuen, men de er ikke på egen hånd nok til å stanse epidemien. Det er i kombinasjon med testing, isolering og sporing av smittevei dette hjelper. Derfor er vårt budskap: Test, test, test, sa generalsekretæren.

Og vipps så ble testing igjen et tema norske helsemyndigheter måtte svare på seinere samme dag.

OOPS, APP, APP: Dagbladet TV har fått tilgang til hele den nye corona-låta til «Songar frå nyheitene». Se den i sin helhet her! Video: Songar frå nyheitene Vis mer

I verdenstoppen

Da tok avdelingsdirektør Line Vold ved FHI et oppgjør med det hun beskrev som en misforståelse at man tester få i Norge.

Onsdag presiserte hun at Norge faktisk ligger i verdenstoppen på testing, og at de per da hadde testet 28 522.

- Det er et veldig høyt tall i forhold til folketallet, det fjerde høyeste i verden, sa Vold under en pressekonferanse med helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og justisminister Monica Mæland.

Likevel har FHI strammet inn retningslinjer for hvem som skal testes. Det er ikke nok kapasitet til å teste hele Norges befolkning.

Testing er nå forbeholdt visse pasientgrupper, ofte sårbare, og helsepersonell som får luftveissymptomer, varslet FHI fredag i forrige uke, da de nye retningslinjene kom.

To testrunder

I tillegg til at den tilsynelatende stansen i virusspredningen i Vo tillegges den omfattende testingen, har den systematiske prøvetakingen også gitt forskere annen nyttig informasjon, skriver Financial Times.

Fordi alle har blitt testet, sitter professor Crisanti og resten av forskerne igjen med et «fullt epidemiologisk bilde» av virusspredningen.

Det kan vise seg å bli nyttig, men nytten kom tilfeldig, skriver Financial Times.

For testingen tok virkelig fart i Vo etter at Italias første coronadødsfall fant sted nettopp her 22. februar.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Testingen foregikk i to omganger, skriver Financial Times. Først testet de hele landsbyen, og fant at tre prosent av innbyggerne hadde viruset, men at om lag halvparten av dem ikke viste symptomer.

Etter å ha isolert alle de med smitte, ventet de ti dager og testet alle på nytt. Da hadde smitteraten falt voldsomt, men enda viktigere:

Testene plukket opp seks personer i den andre runden som hadde viruset, men ingen symptomer. De ble deretter satt i karantene.

- Hvis de ikke hadde blitt identifisert, ville spredningen ha fortsatt, sier professor Crisanti til avisa.

Hele Norges coronakart