Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stanset støtte 90 minutter etter telefonsamtale

90 minutter etter at USAs president, Donald Trump, ba Ukrainas president om å gjøre ham en «tjeneste» i den berømte telefonsamtalen, stanset Det hvite hus den planlagte militærstøtten til landet.

RINGTE: USAs president Donald Trump blir stilt for riksrett etter at en varsler slo alarm etter telefonsamtalen han hadde med sin ukrainske motpart 25. juli. Foto: REX
RINGTE: USAs president Donald Trump blir stilt for riksrett etter at en varsler slo alarm etter telefonsamtalen han hadde med sin ukrainske motpart 25. juli. Foto: REX Vis mer

USAs president blir stilt for riksrett for maktmisbruk og for å hindre kongressens arbeid. Nå kranger Republikanerne og Demokratene om betingelsene for riksrettssaken i Senatet like etter nyttår.

Samtidig gir 146 svært sladdete eposter offentliggjort av Center for Public Integrity, innsikt i kjernen av saken. Trump holdt tilbake nær 400 millioner dollar i militærstøtte til Ukraina. Han er anklaget for å gjøre dette for å presse Ukraina til å starte en korrupsjonsetterforskning av hans hjemlige politiske motstander, Demokratenes presidentkandidat Joe Biden og sønnen Hunter.

Knytter e-post til samtale

De nye dokumentene viser hvordan Trump-adminstrasjonen ser ut til å ha handlet raskt etter telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli i år. Samtalen fikk en varsler til å slå alarm. Det utløste riksrettsprosessen.

- E-postene ser ut til å bekrefte at hjelpen ble holdt tilbake like etter at Trump i telefonsamtalen presset Zelenskyj til å «gjøre oss en tjeneste, da», skriver The Guardian.

Nonprofit-organisasjonen Center for Public Integrity har blant annet offentliggjort e-post fra Trumps visedirektør for nasjonal sikkerhet ved budsjettkontoret til Det hvite hus (OMB), Michael Duffey, til Pentagon. I eposten, som er offentliggjort i en svært sladdet versjon, gir Duffey uttrykk for at presidenten har en personlig interesse i Ukraina, skriver Washington Post.

- Ettersom dette er en sensitiv forespørsel, setter jeg pris på at du holder informasjonen tett til dem som trenger å vite det for å gjennomføre direksjonen, skriver Duffey i eposten til blant andre Pentagon-medarbeider Elaine McCusker.

90 minutter

Den ble sendt klokka 11.04 samme dag som Trump hadde samtalen med sin ukrainske motpart. Trumps samtale varte fra klokka 9.03 til 9.33.

- Basert på veiledningen jeg har mottatt og i lys av administrasjonens plan om å se nærmere på støtten til Ukraina, vennligst sett all videre behandling av penger på vent til dere får ytterligere instruksjoner, skriver Duffey.

Demokrater som partiets leder i Senatet, Chuck Schumer, og presidentkandidat og senator Amy Klobuchar, krever nå at Duffey vitner i riksrettssaken i Senatet.

Stabsjef for visepresident Mike Pence, Marc Short, hevder over for NBC News at timingen for eposten bare er en tilfeldighet.

- Det er uansvarlig å knytte stansen i støtte til telefonsamtalen, sier pressetalsperson for OBM, Rachel Semmel, til New York Times etter at eposten ble offentliggjort.