Rekordhøyt kontantnivå: Statoil, her representert ved konsernsjef Helge Lund, har aller mest å rutte med. Nesten 132 milliarder kroner står på bok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Rekordhøyt kontantnivå: Statoil, her representert ved konsernsjef Helge Lund, har aller mest å rutte med. Nesten 132 milliarder kroner står på bok. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Stappfulle krigskasser - klare for oppkjøp

Selskapene på Oslo Børs har aldri holdt mer kontanter og er klare for oppkjøp. - De har betalt ut nok utbytte, sier Kim Evjenth i ABG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Aldri før har kontantbeholdningen pr. aksje for selskaper på Oslo Børs vært så høy som nå. Tungvektere som Statoil, Marine Harvest, Seadrill, Opera Software og Golden Ocean har mer enn dobbelt så store kontantbeholdninger ved inngangen til april enn hva som var tilfellet for kun ett år siden, skriver Finansavisen torsdag.

Statoil og Telenor har krigskasser på henholdsvis 131 og 15 milliarder kroner tilgjengelig for øyeblikkelig bruk.

Vil øke frem mot jul - Kontanter er residualen av selskapenes inntjening og investeringer. Vi har sett lavere investeringsaktivitet enn forventet og mange selskaper føler trolig de har delt ut nok utbytte, sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier.

Evjenth tror oppkjøps- og fusjonsaktiviteten i det norske markedet vil øke fram mot jul.

Han mener spesielt oljeservicesektoren er moden for konsolidering, og predikerer at flere av de mindre selskapene er avhengige av å bli kjøpt opp eller slå seg sammen for å kunne overleve.

- Når man ser på misforholdet mellom langsiktig finansieringskostnad og det man kan kjøpe et selskap for er det fortsatt mye som er billig på Oslo Børs, forklarer han.

Flere oppkjøpsobjekter En rapport utarbeidet av Nordea viser en eksplosiv vekst i selskapenes likviditet de senere årene. Siden 2010 har kontantbeholdningen pr. aksje blitt firedoblet for selskaper listet på hovedindeksen.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets har som Evjenth tro på økt oppkjøps og fusjonsaktivitet fremover og peker på flere sektorer:

- Spesielt innen olje, oljeservice, oppdrett, telekom og industri vil vi nok se økt aktivitet på Oslo Børs. Uavhengig av sektor vil det som vanlig være slik at de store kjøper de små, sier Roland.

Flere nyheter Statoil selger seg ned i Angola
Seadrill: - Vi er finansiert langt ut i 2015
Analytikeren dropper sin sterke kjøpsanbefaling