Stappfullt i Oslo: - Folk gir faen

På Grünerløkka i Oslo var det et yrende folkeliv lørdag.

- ER SOM 17. MAI HER: Myndighetene har gitt strenge anbefalinger til befolkningen for å minske spredningen av coronaviruset. Det så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka i Oslo. Video: Delebekk og Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Redaksjonen bemerker: I november 2020 konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) med at Dagbladet har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.12 i Vær Varsom-plakaten i denne reportasjen. Du kan lese PFUs uttalelse her.

Som følge av både lokale karanteregler og hytteforbud, forbereder hovedstaden seg på at byen kan bli tettpakket med folk i påska.

I den forbindelse har Oslo kommune laget byvettregler, som de håper befolkningen vil følge. Her ber kommunen blant annet om at Oslo-folk holder seg mest mulig hjemme, og at de legger turer til andre tider enn midt på dagen.

Men bilder fra Markveien på Grünerløkka lørdag dag, viser at slett ikke alle tar kommunens anmodning på alvor. I stedet er det nærmest 17. mai- tilstander.

Tett med folk

Til Dagbladet understreket byrådsleder Raymond Johansen onsdag at det vil bli konsekvenser om reglene ikke følges, og at representanter for kommunen vil holde et øye med steder der det kan bli kaostilstander.

- Vi vil ha folk ute så langt det lar seg gjøre for i første omgang å veilede avstandsreglene, sa Johansen.

Dagbladets reporter møtte kompisene Anders Ramm Bråthen og Bernhard Nordin på Grünerløkka lørdag. De to var ute for å kjøpe bursdagsgave til en venninne.

Begge forteller at de egentlig skulle vært på hytta, men at det nå blir byferie som følge av hytteforbudet og reiserestriksjonene.

Selv om de synes det ser ut til at folk er flinke til å holde avstand til hverandre, gir folkemengden assosiasjoner til alt annet enn coronatider.

- Det er jo nesten som om det skulle vært noe feiring av noe slag. Litt som 17. mai føler jeg, mengdemessig. Kanskje det er sola? spør de.

Utenfor Vinmonopolet i Markveien er det lange køer, hvor folk står svært tett. Også i parken på Olaf Ryes plass sitter folk i klynger.

Her møter Dagbladet helsearbeider Runar Skjerping, som er på vei hjem fra sykkeltur.

- Jeg har aldri sett så mye folk på Løkka før som nå! Det ser ikke ut som om det er coronakrise her. Folk koser seg i sola, bemerker Skjerping, og legger til at så lenge det ikke er portforbud må folk få bevege seg ute.

FOLKSOMT: Det var mange som hadde tatt turen ut i sola på Grünerløkka i Oslo lørdag dag. Foto: Nicolai Delebekk/Dagbladet
FOLKSOMT: Det var mange som hadde tatt turen ut i sola på Grünerløkka i Oslo lørdag dag. Foto: Nicolai Delebekk/Dagbladet Vis mer

- Men det virker ikke som om folk tenker på det mer, når man ser hvordan det er her. Det virker jo som om folk gir faen, alle mann.

Vurderer Sivilforsvaret

Dagbladet har vært i kontakt med byrådsleder Raymond Johansen lørdag, som ikke ønsker å gi noen kommentar.

Torsdag bekreftet Johansen at byrådet vurderer å sette inn Sivilforsvaret i Oslo som en del av et krisetiltak for å hindre smittespredning som følge av et yrende folkeliv i både bybildet og i Oslomarka.

- Vi har en anmodning inne og kontakt med Sivilforsvaret om å hjelpe til, rettlede, fortelle folk at de må være nøye med avstandskravene. Bare fem personer skal være sammen ute i forsamlinger, så det å gå rundt og påpeke det, kan være et alternativ, sa Johansen til Dagbladet.

- Kompisgjenger på Grünerløkka kan risikere å bli delt opp av Sivilforsvaret?

- Ja, det kan de risikere, men vi håper å greie det selv. Dette handler om å ha folk ute som kan hjelpe alle ta de grepene som begrenser spredning av smitte, sa byrådslederen videre.

Under fredagens pressekonferanse fikk justisminister Monica Mæland spørsmål om bruk av Sivilforsvaret. Da bekreftet hun at det var en søknad inne fra Oslo, men uttalte at det ikke kom til å bli aktuelt å bruke Sivilforsvaret til dette.

I stedet oppfordret hun kommunen til å bruke sine egne ansatte.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer