Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Adrian Abramovich

Står bak 100 millioner robot­oppringninger. Nå får han nesten en milliard i bot

Florida-mannen brukte en metode som gjorde at oppringningen tilsynelatende kom fra noen i nærheten.

<b>ENORM BOT: </b>Det ble dyrt for Adrian Abramovich fra Florida. Foto: John Raoux / AP / NTB Scanpix
ENORM BOT: Det ble dyrt for Adrian Abramovich fra Florida. Foto: John Raoux / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i Florida har fått en enorm bot av Federal Communications Commission (FCC), som er det føderale forvaltningsorganet regulerer telekommunikasjon og kringkasting i USA.

Over en periode på tre måneder skal Adrian Abramovichs selskap Marketing Strategy Leaders og Marketing Leaders ha utført nesten 100 millioner dataprogrammerte oppringninger, skriver CBS.

Så ut som om det kom fra nabolaget

Oppringningene ble gjort med en form for ID-tyveri som innebærer at telefonnummeret man ringer fra endres, slik at det blir likt som de seks første siffrene i mottakerens nummer. Det indikerer vanligvis at oppringningen kommer fra et sted i nærheten.

Dette er ulovlig blant annet fordi føderale myndigheter mener det er en langt større sjanse for at man tar telefonen dersom nummeret kommer fra området du bor i.

Et annet brudd på lovgivningen var at de automatiserte meldingene oppga at tilbudet kom fra store, kjente aktører som Expedia, TripAdvisor, Hilton og Marriott. Når kunden sa ja til tilbudet om rabattert ferie, ved å trykke en tast, ble de satt over til en selger. Men da handlet det plutselig om et timeshare-tilbud, som skulle gi rett til bruk av et feriehus i Mexico.

Brukte Expedia og TripAdvisor

Misfornøyde kunder klaget til de omtalte selskapene, som igjen bisto FCC i etterforskningen.

SLO TILBAKE: Sjefen for Federal Communications Commission Chairman Ajit Pai på en konferanse i april. Foto: Alex Wong / GETTY / AP / NTB Scanpix
SLO TILBAKE: Sjefen for Federal Communications Commission Chairman Ajit Pai på en konferanse i april. Foto: Alex Wong / GETTY / AP / NTB Scanpix Vis mer

Abramovich oppga at han ikke mente å volde skade eller å ulovlig tilegne seg noe av verdi. Han fikk svar på tiltale av FCC-sjefen Ajit Pai som sa i en pressemelding.

- Abramovich hadde ikke bare en intensjon om å bedra eller gjøre skade. Han gjorde faktisk skade. Bare spør ofrene hans, hvorav mange er eldre, som ble lurt til å kjøpe reisetilbud på falske premisser.

Boten på 120 millioner dollar, eller rundt 958 millioner kroner etter dagens kurs, er den høyeste noensinne fra FCC. Abramovich kan betale boten eller ta saken til en føderal domsstol.

Til senatet fortalte Abramovich at det finnes lett tilgjengelig software med åpen kildekode som gjør at omtrent hvem som helst kan utføre tusenvis av oppringninger med ett klikk.

Ifølge CBS har amerikanere mottatt fem millioner robotiserte oppringninger bare de første tre månedene i 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media