Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Står bak en rekke overgrep - frikjennes gang på gang

- Det var ingen tvil hos psykiateren om at denne mannen vil forgripe seg på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ÅLESUND (Dagbladet): -  Jeg ble skremt over hvordan systemet fungerer. Denne mannen har en historie med mange overgrep. Hvor langt skal det få gå før det ender med den komplette katastrofe? spør faren til jenta.

Overgrepet datteren hans ble utsatt for, skjedde i en buss om bord i ei ferje på Nordvestlandet.

Jenta og ei venninne skulle på ferie da mannen satte seg ved siden av dem, blottet seg og førte jentas hånd mot penisen sin.

Fordi mannen er psykotisk kan han ikke dømmes til fengsel. Da er alternativet tvungen psykisk behandling. Men dette overgrepet var ikke grovt nok til at samfunnet måtte vernes mot mannen, mente retten.

Skremt av systemet

Ti dager etter at han ble frikjent, begikk 41-åringen, som har diagnosen paranoid schizofreni, et nytt overgrep. Denne gangen mot ei ni år gammel jente fra Molde.

-  Jeg er forferdelig frustrert. Grunnen til at vi anmeldte dette var at andre skulle slippe å gå gjennom det samme. Så skjer det altså rett etter at rettssaken er ferdig, sier faren til jenta.

-  Hvis det er slik systemet er, har barn ingen beskyttelse, mener han.

Står bak en rekke overgrep - frikjennes gang på gang

Den 41-år gamle overgriperen er en av flere hundre gjerningsmenn som hvert år går fri fra politi og rettsvesen, fordi de er ansett som psykotiske i gjerningsøyeblikket. Bare et fåtall av disse blir dømt til tvungen psykiatrisk behandling.

De er for syke til å dømmes - og for friske til å behandles. Dermed får verken rettsvesenet eller helsevesenet ansvaret for dem.

Heller ikke forsøk på voldtekt av en 12-åring er nok til dømme gjerningsmenn til tvunget psykisk helsevern, ifølge en ny avgjørelse fra Høyesterett.

-  Retten har lagt lista for høyt, mener statsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Mørkeredd

Han var aktor i saken mot 41-åringen som var tiltalt for overgrep mot den ti år gamle jenta.

-  Det var ingen tvil hos psykiateren om at denne mannen vil forgripe seg på nytt. De var også bekymret for at gjerningsmannen ville avansere til mer alvorlige seksualforbrytelser, sier Soknes.

-  Datteren vår sliter ennå med at hun er mørkeredd og er redd for å sykle ute. Hun er blitt veldig reservert, og å ta buss alene er en stor utfordring, sier faren Dagbladet har snakket med.

 OVERGREP PÅ BUSSEN:  Den 41-år gamle psykotiske mannen står bak flere tilfeller av blotting på busser. På vei fra Ålesund rutebilstasjon forgrep han seg mot ei ni år gammel jente. Likevel kan ikke rettssystemet stoppe mannen. Foto: Fridgeir Walderhaug
OVERGREP PÅ BUSSEN: Den 41-år gamle psykotiske mannen står bak flere tilfeller av blotting på busser. På vei fra Ålesund rutebilstasjon forgrep han seg mot ei ni år gammel jente. Likevel kan ikke rettssystemet stoppe mannen. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Jenta selv har ikke fått vite at gjerningsmannen ikke er straffet.

-  Vi har fortalt henne at politiet har tatt mannen, og at det var fint hun sa fra. Noe mer er det ikke mulig å forklare, sier faren.

Han tviler ikke på at datterens overgriper trenger behandling, men reagerte likevel på måten han framsto på under rettssaken.

Angrer inderlig

-  Han husket jo alt, og hans forklaring stemte helt med det datteren min fortalte. Han var klar over hva han hadde gjort og at det var galt. Han sa til og med han angrer inderlig, sier faren, som hadde forventet bedre reaksjonsmuligheter.

-  Du må ikke ha en høy stilling i psykiatrien for å skjønne at dette systemet ikke er godt nok, sier han.

Riksadvokaten: «Fribillett» til kriminalitet

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Han uttrykker bekymring for at en rekke kriminelle med vårt system i dag har «fribillett» til kriminalitet.

- Det er et klart behov for å kunne gripe inn overfor disse personene, sier Tor-Aksel Busch.

Han har foreslått at det må bli enklere å idømme særreaksjoner som tvunget psykisk helsevern ovenfor denne gruppen lovbrytere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling