- Står det overhodet noe i den boka som er feil?

Høy temperatur under debatten om Storhaug-boka.

ARRANGERTE DEBATT OM EGEN BOK:  - Våre verdier er myke, mens den islamdominerte verden er en trussel- og fryktkultur, sa Storhaug under kveldens debatt i Oslo, på spørsmål om hvorfor hun mente vestlig kultur var truet av krefter innenfor islam. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet
ARRANGERTE DEBATT OM EGEN BOK: - Våre verdier er myke, mens den islamdominerte verden er en trussel- og fryktkultur, sa Storhaug under kveldens debatt i Oslo, på spørsmål om hvorfor hun mente vestlig kultur var truet av krefter innenfor islam. Foto: Benjamin Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hege Storhaug sin bok «Islam. Den 11. landeplage» er trykket i 17.000 eksemplarer. Forfatteren også klart flest stemmer i en nettnominasjon til årets navn i VG.

Ifølge boka hennes er Europa inne i en kamp mellom sivilisasjoner, der vestlige verdier trues av islams alternative verdisett.

- Jeg har stått fram som djevelkvinnens forsvarer tidligere i høst, men denne boka beskriver en samtidshistorie om problemene og trusselen ved islam. Står det overhodet noe i den boka som er feil? spurte sosiolog Kjetil Rolness i kveldens debatt.

- Jeg reagerer på fravær av løsninger i boka Debatten var i regi av Kolofon forlag og Storhaug selv, og Storhaug møtte Linda Noor, leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, Rolness og SV-nestleder Snorre Valen.

- Jeg reagerer på bokas fravær av løsninger. Boka bærer bud om en utrolig dårlig selvtillit rundt prosjektet Norge. Jeg kan ikke legge fra meg troa på Europa fordi vi har noen problemer. Vi har løst mye verre problemer enn dette før, sa Valen om boka.

Det sa Valen etter at Storhaug uttalte at Norge var truet av islam.

- Våre verdier er myke, mens den islamdominerte verden er en trussel- og fryktkultur, svarte Storhaug på spørsmål om hvorfor hun mente vestlig kultur var truet av krefter innenfor islam.

Krangel over ekstremisme Hun mente også at propagandaen til ekstremistiske krefter har skapt en situasjon der 35 til 40 prosent av norske muslimer kan være fundamentalister eller personer med verdimessige utfordringer.

Dette baserte Storhaug på en tysk undersøkelse. På dette punktet steg temperaturen i salen.

- Er det helt på jordet? spurte ordstyrer Fredrik Solvang.

Ingen av debattens deltagere svarte på dette, men videre reagerte Hege Storhaug på meddebattant Linda Noors uttalelser om at moskeer i Norge er arenaer for integrering.

Noor, som selv er muslim, sa at hun ikke har opplevd at det blir snakket om dødsstraff for religiøst frafall i norske moskeer.

- Men ser du ikke at vi da har et problem hvis ikke moskeene diskuterer dette?, spurte Solvang.

Noor mente at mye av denne debatten foregikk på internettforum.

- Manglende oppgjør I debatten gikk meddebattant Rolness ut det han mener er en mangel på oppgjør mot terrorisme blant muslimer.

- Er det et problem innad i islam som gjør at de ikke klarer å si ifra når noen har gjort ekstreme ting? Det hadde vært veldig betryggende om det gikk an å innta et fornuftsbasert standpunkt som ikke tok utgangspunkt i de hellige tekstene, sa Kjetil Rolness og fikk stort gehør fra salen.

Linda Noor mente at problematikken med retorikk fra muslimske talspersoner var større tidligere. Da fikk færre talspersoner komme med sine synspunkter, ifølge Noor.

Hun la til at medienes oppmerksomhet i retning religiøse talspersoner fortsatt er problematisk.

- Min oppfatning er at mediene er ivrige etter å få imamer og teologiske skikkelser i tale. Jeg oppfatter det slik at det finnes mange sekulære muslimer som kunne ha svart for seg vel så godt, mente Linda Noor.

Høylytt debatt Noor mente at Storhaug måtte ta ansvar for den økende temperaturen i norsk debatt om folkegrupper, hvorpå Storhaug sa at det kom til å bli vold på begge sider dersom utviklingen fortsatte, men nektet et ansvar for hat rettet mot muslimer.

- Men denne voldsretorikken finnes allerede på begge sider, sa Linda Noor, før Storhaug trakk fram jødene som en særlig utsatt gruppe i Norge.

Storhaug hadde heller ingen tro på demonstrasjonen der norske muslimer slo ring rundt en synagoge i Oslo. «Hvis dere vil gå etter jødene i islams navn, må dere gå gjennom oss muslimer først», var parolen fra initiativtakerne.

- Jeg vet ikke hvor mange det var og hvem det var. Den dagen der norske muslimer står felles sammen om norske verdier blir jeg fornøyd, sa Hege Storhaug.

Kritikk mot NRK-journalist Før arrangementet skrev Dagbladet at Human Rights Service, organisasjonen Storhaug er ansatt i, betalte NRK-journalist Fredrik Solvang for å være debattleder i arrangementet. Solvang ledet arrangementet som planlagt.

Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, sa tidligere i dag at den betalte forbindelsen mellom Solvang og kontroversielle Storhaug svekker tilliten til NRK ute blant det norske folk. 

- Det er ikke uproblematisk at en profilert medarbeider i NRK brukes i andre sammenhenger, og denne saken svekker tilliten til Solvang og NRK. Samfunnet, i kraft av lisensen, betaler NRK for å ha en uavhengig posisjon. I dette tilfellet bidrar Solvang helt klart til å fremme interessen for Hege Storhaug sin bok, sa Bodahl-Johansen.

- Ukontroversielt Bodahl Johansen viste til kanalens redaksjonelle etikkhåndbok når han argumenterte for at oppdraget til Solvang var kontroversielt.

NRK avviste på sin side at det fantes noen problematikk knyttet til oppdraget til Solvang. Til Dagbladet la samfunnsredaktør Kyrre Nakkim særlig vekt på at arrangementet var en paneldebatt med flere deltakere enn Storhaug selv.

- Våre regler sier at NRK-ansatte ikke får delta i rene propaganda- eller salgsoppdrag, men kan lede samfunnsdebatter utenfor NRK. Det er akkurat det Fredrik gjør for Hege Storhaug og Kolofon forlag - han skal ikke være konferansier, men lede en debatt der blant andre stortingsrepresentant Snorre Valen er blant deltakerne, og som handler om det Storhaug skriver om, sa samfunnsredaktør Kyrre Nakkim til Dagbladet.

Diskuterte manglende anmeldelser  Også under selve debatten ble denne saken et tema. Journalist Fredrik Solvang viste i tillegg til at de store avisene ikke har anmeldt boka til Storhaug.

- Hvorfor tror du at det er slik? spurte Solvang panelet.

- Jeg tror at det er fordi vi i HRS har hatt rett i våre punkter, mens avisene har tatt feil. Våre dokumenter kommer til å ligge der til evig tid, svarte Storhaug.

Her ville ikke Snorre Valen svare på vegne av pressen, men overlot ordet til Linda Noor.

- Jeg tror det har noe med at det ikke er en særlig velskreven bok. Du har også tidligere uttalt deg feilaktig i flere artikler, sa Noor.

Dagbladet retter: I en tidligere versjon av denne nettsaken ble Snorre Valen feilaktig tillagt sitatet «er du helt på jordet?», når det var ordstyrer Fredrik Solvang som spurte panelet: «Er det helt på jordet?».