- Står fast på at politiet gjorde alt rett

I dag kommer dommen over politiet.

DOMMEN: I dag legges konklusjonene fra Politiets evalueringsutvalg om politiets håndtering 22. juli fram på en pressekonferanse. Olav Sønderland (til høyre) leder utvalget. Foto: Erik Johansen / Scanpix
DOMMEN: I dag legges konklusjonene fra Politiets evalueringsutvalg om politiets håndtering 22. juli fram på en pressekonferanse. Olav Sønderland (til høyre) leder utvalget. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets evalueringsutvalg etter 22. juli presenterer i dag sin endelige rapport om politiets innsats terrordøgnet.

Da evalueringsutvalget offentliggjorde sin delrapport 16. desember i fjor, konkluderte leder Olav Sønderland med at alle i politiet hadde handlet i tråd med det som kunne gjøres, og at alle gjorde det de skulle utfra forutsetningene.

Etter det Dagbladet får opplyst vil Sønderland-utvalget stå fast ved dette også under dagens framleggelese.

Delrapporten ble kritisk mottatt og forstått som at politiet frikjente seg selv og at de ikke hadde noe å lære av håndteringen 22. juli.

Tre dager etter forrige pressekonferanse sendte fungerende politidirektør Vidar Refvik uten pressemelding der han presiserte at politiet vil lære av 22. juli-hendelsen.

Fire tiltak Stridsspørmålene etter 22. juli har blant annet vært om politiet kunne ha vært på Utøya for å pågripe gjerningsmannen tidligere og om det burde ha vært sendt helikopter til Utøya.

Etter 22. juli ble det avdekket svakheter ved kapasiteten til politiets operasjonssentraler. I ettertid har politiet justert dette, ifølge sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet. Han presenterer fire tiltak:

1. Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) bekrefter å ha oppgradert kapasiteten i de politidistriktene hvor det har vært behov for det.  Oslo politidistrikt har allerede 40 linjer og har ikke et slikt behov.
2. Politidirektoratet har gitt ordre om at alle politidistrikt skal etablere planer for rask bemanningsøkning hvis det skjer uforutsette store hendelser.
3. Det er lagt til rette for at de politidistriktene som har behov for det skal inngå avtaler med nabodistrikter om avlastning og automatisk viderekobling av 112-telefoner. Alle distriktene ble etter nyttår bedt om å vurdere å inngå lokale avtaler med andre distrikter. Dette gjelder spesielt de mindre politidistriktene. Tre av distriktene som er nær en slik avtale er Vestoppland, Hedmark og Gudbrandsdalen politidistrikt. Tirsdag neste uke skal avtalen om viderekobling etter planen inngås, opplyser leder for Fellesoperativ enhet i Vestoppland politidistrikt, Else Starum, til Dagbladet.
4. Ifølge Politidirektoratet ligger det teknologisk til rette for slike samarbeid, og PDMT skal bistå distriktene hvis det er tekniske utfordringer knyttet til det.

Avbryter pappapermen Politidirektør Øystein Mæland avbryter i dag sin pappaperm for å høre dommen over politiet.

- Hendelsene 22. juli satte politiet på den største prøven noensinne. Når evalueringen nå foreligger føler jeg at det er viktig at jeg som øverste leder i politiet er til stede, sier Mæland til Dagbladet.

Savner åpenhet Dagbladet har tidligere skrevet at Nordre Buskerud politidistrikt ønsket at deres egen evaluering skulle offentliggjøres i november i fjor, men at Politidirektoratet bestemte å unnta rapportene fra offentligheten. Dermed har heller ikke politidistriktet kunnet ytre seg i offentligheten om deres egen innsats 22. juli.

Men i dag skal alle interne evalueringsrapporter legges åpent fram.

Etter forrige pressekonferanse var leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund klar på at det var manglende åpenhet i politiet.

- Manglende åpenhet er et problem i politiet generelt, og spesielt etter 22. juli,
sa Johannessen til Dagbladet.

- Politiet har alt å tjene på åpenhet. Jeg vet ikke om en eneste polititjenestemann som ønsker hemmelighold - eller som ville vært tjent med det. Det handler om tilliten mellom politiet og vårt samfunn. Politiet burde valgt en mer åpen linje helt fra starten, sa Johannessen.