Corona

Står fast ved Oslo-kritikk

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) står ved kritikken mot Oslos smittehåndtering, og mener flere av byens nedstenginger kunne vært unngått. - Virker ikke som han har god nok kunnskap, svarer Raymond Johansen (Ap).

HARDT UT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kritiserte Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) for sistnevntes uttalelser om Oslos håndtering av pandemien. Foto: Jenny Aas. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Debatten har rast etter at Molde-ordfører Torgeir (H) Dahl gikk knallhardt ut mot Raymond Johansens (Ap) coronahåndtering i hovedstaden - og anklaget den politiske ledelsen i byen for å ha feilet i sin håndtering av utbrudd.

Etter søndagens pressekonferanse kommenterer Johansen kritikken overfor Dagbladet:

- Dette er et Høyre-utspill, og det må man kanskje regne med. Jeg er opptatt av kunnskap da, vet du. Jeg mener det skal være kunnskapsretta tiltak. Hadde jeg hatt anledning, skulle jeg invitert ham. Vist hva vi faktisk gjør og hvilken enorm innsats Oslo-folk har gjort, sier Johansen.

Byrådslederen mener Oslo-folkets innsats er en viktig årsak til at Norge ikke er hardere rammet av pandemien enn vi er.

- Jeg synes ikke det virker som han har god nok kunnskap. Derfor skulle jeg gjerne invitert ham. Men det er ikke noen god idé å reise fra Molde til Oslo nå.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer

Står ved kritikk

Ordfører Torgeir Dahl (H) har tidligere sagt til VG at han er «lite imponert over hva Oslo har fått til».

Søndag innfører Oslo en rekke strenge tiltak. Blant annet må alle serveringssteder stenge, med unntak for takeaway.

- Er du litt mer imponert nå?

- Først og fremst er jeg trist over at det er nødvendig å ta så mange nye, hardhendte tiltak i bruk, sier Dahl til Dagbladet.

Det er en konsekvens av at Oslo ikke har lyktes så langt, slår han fast.

- Men nå føler jeg nesten at jeg sparker en som ligger nede. Jeg fikk virkelig sympati med Raymond Johansen i dag. Dette er tøft og vanskelig, det kjenner jeg også på, sier han, og understreker:

- Min kritikk har gått på den stadige vekslinga mellom å ville ha strengere statlige tiltak, og i neste øyeblikket større frihet til å ta lokale avgjørelser.

Forstår aggresjon

Først og fremst føler han likevel med Oslos innbyggere, sier han.

- De må nå gjennom en ny, kraftig nedstenging. Jeg har to barn som bor i Oslo. Jeg vet hvor smertefullt det er å stå i en nedstenging så lenge.

Han sier også at han forstår reaksjonene fra Oslo-innbyggere etter søndagens utspill.

- Jeg forstår aggresjonen og de sterke følelsene fra mange i Oslo, som opplevde at dette var en kritikk mot deres håndtering, sier Dahl, og understreker at han ikke har ment å kritisere innbyggerne.

Han går imidlertid ikke tilbake på kritikken. Flere av nedstengingene i Oslo kunne vært unngått, mener Dahl.

- Dette skyldes at man ikke har greid å ha kontroll på smitten til enhver tid. Det spesielle med Oslo, sammenliknet med for eksempel Bergen og Trondheim, er at de hele tida har mangla den oversikten. Det betyr at det stadig blir nødvendig med veldig inngripende tiltak, som igjen fører til at du får en befolkning som blir fryktelig utmatta og ramma.

- Kunne vært unngått

Dahl mener Oslo har vært for seint ute med å bygge opp testkapasiteten, for dårlige i kommunikasjonen mot minoritetsgrupper, og for dårlige til TISK-arbeid.

- Greier man å sette i karantene, gjøre tester, isolere de som tester positivt, og smittespore, da har man kontroll på smitteforløpet. Det har de greid i Bergen.

Også i Molde har de hatt alvorlige utbrudd, sier han.

- Men vi hadde kontroll på smitten. Vi greide å smittespore, og på den måten isolere uten å måtte stenge ned hele samfunnet.

Han medgir at den britiske mutasjonen, som nå utgjør 50-70 prosent av smittetilfellene i Oslo, kompliserer situasjonen – og at det ikke er sikkert at den nåværende nedstengingen kunne vært unngått.

- Men den langvarige nedstenginga kunne vært unngått, hadde man hatt kontroll tidligere. Da vi fikk utbrudd, greide vi å teste to prosent av innbyggerne i løpet av en dag. Vi hadde bygget opp et apparat som var stort og robust nok. Det vet jeg ikke om de har i Oslo ennå.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer