Står garantert i 300 år

Ingeniørene som har rettet opp det skjeve tårn i Pisa garanterer at tårnet vil stå i 300 år til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil ta 300 år før det er like skeivt som det var i 1990, sier ingeniøren og professoren John Burland ved Londons Imperial College.

Han legger til at tårnet var svært nær å lene seg helt over i 1990.

- Det var så nær å falle at vi faktisk ikke klarte å rette det opp i vår data-simulator, sier professoren til Associated Press.

I helga har det vært fest i hele Toscana for å feire at arbeidene med å hindre tårnet fra å falle sammen er ferdig.

Ut av stålkorsettet

I de siste ti årene har tårnet vært stivet opp med et «stålkorsett» og forankret med stålvaiere, som har strukket seg over hele plassen rundt tårnet. Ikke noe vakkert syn for de tilreisende turistene. Men nå står tårnet der klar til å bli beundret av turistene igjen - 55 meter høyt, og så skjevt at det er en liten prøvelse å ta en tur opp i det. Først i november i år kan de første turistene igjen ta turen opp til toppen, og da i grupper på 30 om gangen.

Nå kan innbyggerne i Pisa igjen få høre klokkene ringe i tårnet. Siden 1990 har det vært forbudt, fordi ingeniørene har fryktet at vibrasjonene fra klokkene skulle få tårnet til å si takk for seg.

Åpner tårnet i november

Før slapp busslaster med turister opp i tårnet samtidig, men nå frykter de at turister skal ramle ned fra tårnet og skade seg. Det er nemlig dårlig med rekkverk på platåene opp til toppen.

Tårnet ble påbegynt på 11-tallet og begynte å lene seg over nesten umiddelbart.

Nå har ingeniører stivet opp grunnen rundt tårnet og fått det like skjevt som det var i 1838.

Professor Burland sier at tårnet vil lene seg over igjen, men at utviklingen nå vil gå langt langsommere.

Ingeniør Davide Trevisani sier til Associated Press at det brøt ut panikk i 1995 da tårnet la seg en millimeter over i løpet av ett døgn - det var like mye som det «normalt» hadde beveget seg på ett år.

I 1989 falt et 900 år gammelt klokketårn sammen i Pavia i Italia, og fire mennesker ble drept.

FEIRET TÅRNET: Endelig er det skjeve tårn i Pisa frigjort fra sitt stålkorsett og sine utallige stålvaiere, og hele Toscana feirer.